LA CRISI DE L'HABITATGE

Els pisos turístics ubicats en edificis d'ús residencial freguen els 2.500

Marsol admet a l’associació d’empreses del sector les dificultats d’anul·lar llicències

L'atorgament de noves llicències està paralitzat fins al 2025.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les llicències d’habitatges d’ús turístic (HUT) estan sotmeses ara mateix a una moratòria que impedeix atorgar-ne de noves fins al setembre del 2025. La limitació d’aquesta tipologia d’allotjament és una de les mesures que pretenen ajudar a solucionar la crisi de la vivenda, especialment enfocada a aquests pisos que estan en edificis de tipus residencial que ara mateix, segons les dades actualitzades facilitades pel Govern, són 2.455. A final de la setmana passada la ministra d’Economia i Habitatge, Conxita Marsol, va mantenir una reunió amb els responsables de l’associació que aplega les empreses gestores d’aquest tipus d’allotjament turístic, molt preocupada per les conseqüències que poden tenir les mesures governamentals en el seu sector de negoci. Fonts de l’entitat van assegurar que la ministra d’Economia i Habitatge els va tranquil·litzar. “Sortim molt contents de la reunió, ens hem trobat amb una ministra molt receptiva”, van exposar.

La titular d’Habitatge els va admetre les dificultats jurídiques per treure llicències d’ús ja atorgades. També que allà on pretenen actuar seria en tot cas en aquells HUT que comparteixen bloc amb pisos de residents que hi viuen tot l’any i no pas en aquells edificis dedicats exclusivament a allotjament turístic. Les dades constaten, però, l’enorme pes quantitatiu que tenen aquests després de la flexibilització de la darrera regulació. Les comunitats de propietaris, no obstant això, poden haver-los vetat si així es preveu als seus estatuts.

Els responsables de l’entitat també li van traslladar algunes particularitats, com ara que alguns propietaris que arrenden els immobles de manera puntual els usen també com a segona residència i que essencialment estan radicats en parròquies altes. La ministra d’Economia i Habitatge els va convidar a participar en les taules de treball que han de començar a abordar les iniciatives per resoldre la problemàtica a partir de tot allò plantejat en el marc del debat monogràfic sobre habitatge celebrat al Consell. La sensació amb la qual van sortir els integrants de l’associació és que les eventuals iniciatives que els puguin afectar no seran pas a curt termini i que allà on l’administració està més focalitzada és a intentar treure immobles buits al mercat. Cal recordar que una de les accions que recull la Llei de mesures d’estímul i d’estabilitat del mercat d’arrendament d’habitatges publicada la setmana passada al BOPA i que entra en vigor l’1 de gener vinent és apujar la taxa que han d’abonar els propietaris d’aquests pisos, que serà de cinquanta euros per metre quadrat.

tracking