Andorra la Vella

Enclar acaba amb vuit anys de regnat de DA a la capital

La unió del PS, Concòrdia i Somveïns deixa Astrié sense opció a tornar a ser cònsol

Enclar acaba amb vuit anys de regnat de DA a la capital

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dotze anys i tres cònsols després, el comú d’Andorra la Vella tornarà a estar comandat per un socialdemòcrata, Sergi González. Amb un 52,47% dels vots, la coalició Enclar, que agrupava representants del PS, Concòrdia i Somveïns, va donar la sorpresa i va revelar-se com la fórmula màgica per foragitar els demòcrates de David Astrié del govern comunal, que es van quedar amb el 47,53% dels sufragis.

Cal recordar que, des que el 2011 Rosa Ferrer trenqués amb la formació aleshores dirigida per Jaume Bartumeu i decidís concórrer a les comunals de l’any següent sota la marca Coalició d’Independents (Cd’i), el govern de la capital ha estat un fortí inexpugnable per al PS. Després del breu pas de Jordi Minguillón, el 2016 seria el torn de DA i Conxita Marsol, que va ocupar el càrrec durant gairebé dos mandats complets, fins que el febrer passat va dimitir per concórrer a les generals liderant la llista territorial de la capital, que va guanyar.

Astrié, fins aleshores cònsol menor, va agafar el relleu de Marsol amb el repte immediat en l’horitzó de revalidar a les urnes el projecte polític de la seva predecessora. No ha estat possible, i el seu intent de reelecció va quedar ahir a la nit en això, un simple intent.

Tot i que la victòria d’Enclar no va ser especialment contundent –cinc punts percentuals i 187 vots de diferència–, la llista encapçalada per González i Olalla Losada (Concòrdia) va anar per davant durant tot l’escrutini. El triomf de la plataforma progressista evidencia, d’una banda, l’encert dels socialdemòcrates a l’hora de buscar aliances. En aquest cas, amb un partit en auge com és Concòrdia, que amb aquest triomf consolida un ascens polític meteòric.

DEL CARRER A LES URNES

Per un altre costat, els resultats també poden interpretar-se com un vot de càstig, per persona interposada, contra Marsol, no tant per la seva trajectòria al capdavant del comú com per la seva erràtica gestió com a ministra d’Habitatge. La crisi de la vivenda ha despertat un comprensible malestar entre la ciutadania, que després de les últimes grans manifestacions al carrer s’ha traslladat ara a l’àmbit electoral.

Precisament l’habitatge constitueix l’eix central del programa d’Enclar, que a partir d’ara té per davant el desafiament de desviar l’acció política cap a qüestions més socials, deixant de banda els grans projectes faraònics que han caracteritzat els dos darrers mandats. En aquest sentit, la formació no s’ha cansat de criticar obres com les recentment inaugurades fonts de la Rotonda, i ha acusat els demòcrates de treballar més per al turista que per als ciutadans de la parròquia.

En espera de si es compleixen o no aquests compromisos electorals, toca tornar a posar el focus en la baixa participació electoral a Andorra la Vella. Si fa quatre anys es va situar en un 48,89%, ahir va ser encara més baixa, del 46,96%, i la capital va ser, una vegada més, la parròquia on menys ciutadans van anar a les urnes.

L’abstenció va tornar a ser així l’altra gran protagonista de la jornada, malgrat les reiterades crides dels polítics a la participació, que van quedar en un no-res. Durant les votacions al Centre de Congressos, representants com el conseller sortint de DA Adrià Espineta van expressar el seu neguit per aquest fenomen. “La participació no deixa de ser un cara a cara amb el ciutadà, i evidentment ens preocupem quan no assoleix uns mínims raonables”. Incentivar-la haurà de ser també un gran repte polític.

REACCIONS

"HEM SABUT RECOLLIR LES INQUIETUDS"

SERGI GONZÁLEZ. EL FUTUR CÒNSOL, eufòric, va destacar res més conèixer el resultat que el triomf va ser possible gràcies al fet que “des del primer minut hem sabut escoltar les inquietuds de la ciutadania i traslladar-les al programa electoral”. González va voler deixar clar que la seva no era “una coalició per anar contra DA, sinó una unió de diferents sensibilitats per fer una parròquia millor”.

"ELLS HAN UNIT FORCES I ÉS LEGÍTIM"

DAVID ASTRIÉ. EL CANDIDAT DE DA va felicitar els seus contrincants posant en valor el fet que hagin sabut “sumar forces i trobar aliances i punts en comú per fer el programa electoral. És una cosa totalment legítima i els ha sortit bé”, va ressaltar. Pel que fa als resultats de la seva formació, “ara toca pair la derrota, i quan tinguem el cap reposat farem una anàlisi més profunda del que ha succeït”.

Fa 4 anys

tracking