Espot recalca que DA ha guanyat en el total de vots

Xavier Espot lamenta que es personalitzi el problema de l’habitatge en Conxita Marsol

Espot i Astrié, ahir després que es fessin públics els resultats.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tot i la pèrdua de la capital i el fracàs de l’assalt a Escaldes-Engordany i de l’aliança amb UL a Sant Julià de Lòria, el president de Demòcrates, Xavier Espot, manté que cal evitar fer “excessiu derrotisme”. El líder dels taronges va assegurar que “si algú ha guanyat aquestes eleccions” des del punt de vista numèric són DA i tots els seus aliats. “Nosaltres hem obtingut 7.956 vots. En canvi, tota la resta han sumat 7.406 vots. Més de 900 vots de diferència”, va destacar. Espot va afirmar que DA no ha de pensar que ha perdut aquestes eleccions. “Hem guanyat en vots. Hem perdut el consolat en tres parròquies i això ho acceptem perquè no ens queixem del sistema electoral”, va recalcar.

El context polític nacional ha condicionat els comicis. Espot n’és perfectament conscient. “Estem en un moment amb tota una sèrie de problemes que alguns han volgut exacerbar molt legítimament, però amb una visió clarament electoral, i és evident que on tenen més penetració i impacte és a la parròquia d’Andorra la Vella”, va observar.

Preguntat per si els resultats poden interpretar-se com un vot de càstig a la ministra responsable de la cartera d’Habitatge, Conxita Marsol, el president de DA va respondre que no ho sap, però va afirmar que li disgusta i li sap greu que s’hagi volgut “interessadament culpar-la o personalitzar al seu tomb el problema de l’habitatge, quan ella sent cònsol és qui més va fer i col·laborar amb el Govern per tirar endavant projectes d’habitatge de lloguer assequible sense anar a cap manifestació”. Espot va recordar que “altres persones” no han col·laborat tant a solucionar el problema de l’habitatge “i després han volgut abanderar aquest discurs, i crec que no és just”.

Si cal responsabilitzar algú del problema de l’habitatge, va reblar el líder demòcrata, “és a mi”. Marsol, va afegir Espot, “fa set mesos que és al Govern” i, per tant, “no en pot ser la responsable”. El president demòcrata va apuntar que “cadascú”, cada actor polític, “juga el seu joc, però crec que hem de fer fair play, i al final tots juguem les nostres cartes. A vegades es guanya i a vegades es perd, i nosaltres estem acostumats a guanyar molt, i ara no hem guanyat tant”.

Espot va puntualitzar que, on governin els demòcrates, “ho continuarem fent bé”. I, en les institucions on no tingui les regnes del poder en els propers anys, “farem oposició lleial i constructiva”.

Per la seva part, el conseller general de Concòrdia i cap de l’oposició, Cerni Escalé, va negar que els resultats electorals puguin llegir-se com un vot de càstig a DA. “És un vot de confiança de la gent cap a altres candidats”, va assegurar. Escalé va afirmar que els vots obtinguts per partits enfrontats a DA demostren “que a poc a poc les alternatives polítiques van prenent força”.

El líder de Concòrdia va mostrar-se “encantat” del suport obtingut pel partit “i pel fet que el projecte creixi”. En aquest sentit, va recalcar: “Més enllà de l’excel·lent resultat a Sant Julià de Lòria, on el Cerni ha fet una gran feina, el fet de guanyar a la capital i a Escaldes-Engordany ens serveix per anar creixent arreu del territori. Nosaltres som un projecte a llarg termini i aquest és un pas molt important”.

El president del PS, Pere Baró, va assegurar que ara el Govern “ja no podrà dir que hi ha un aval de la majoria, perquè són ells contra la resta”. I va afegir, fent referència a Progressistes-SDP: “Ara sí que la socialdemocràcia té un sol camí, que som nosaltres i les nostres coalicions, ja que l’altre partit socialdemòcrata està a punt de desaparèixer perquè la gent no ha entès els seus moviments i només podem agrair a tots els electors que ens han donat suport a les urnes”.

Baró va afirmar que els socialdemòcrates estan “molt satisfets perquè hem guanyat a les dues parròquies principals en què ens hem presentat”, i va destacar que el partit pot estar “molt orgullós” del paper que ha fet en els comicis, tant a la Massana com a Ordino i Encamp, mentre que a Sant Julià de Lòria “potser era més difícil”.

Escalé i Cairat, ahir celebrant els resultats.

tracking