Escaldes-Engordany

Gili desmunta l'ofensiva 'taronja'

La coalició articulada al voltant de DA no aconsegueix reconquerir la parròquia

Gili desmunta l'ofensiva 'taronja'

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’espera dels resultats electorals va fer-se llarga, ahir a la nit a Escaldes-Engordany. Molt llarga. Hi va haver moments que semblava interminable. Durant ben bé un parell d’hores, Consens, la llista encapçalada per Rosa Gili i Quim Dolsa, i DA+Acció+Progressistes-SDP+independents, amb Anna García i Gemma Bofarull al capdavant, van estar frec a frec. Cada vegada que, a la redacció del Diari, els periodistes premíem l’F5 per actualitzar la pàgina oficial dels comicis, eleccions.ad, el nom de la candidatura més votada havia canviat. L’únic que no havia canviat era el nombre de vots que la separaven de la segona: fins que l’escrutini no va situar-se per sobre del 90% no va superar els dos dígits.

“Ha estat una nit de taquicàrdia. Durant una estona ens han fet patir molt els resultats”, va assegurar Gili. García, per la seva part, va qualificar la nit “d’intensa, amb els resultats amunt i avall”. Finalment i amb el 100% dels resultats escrutats, la diferència va ser de gairebé un centenar de vots. Exactament, va ser de 93. Consens va obtenir 1.606 vots, el 51,49% en termes percentuals. La llista de DA+Acció+Progressistes-SDP+independents va rebre el suport de 1.513 electors, que representen el 48,51% dels sufragis.

En les darreres eleccions comunals, les del desembre del 2019, Gili i Dolsa, aleshores sota les sigles del PS, van imposar-se a la segona llista més votada, la de DA, per només deu vots i menys d’un punt percentual de diferència. Concretament, els primers van obtenir 1.377 sufragis (45,63%) i, els segons, 1.367 (45,29%). A molta distància els seguien Unió per Escaldes-Engordany, amb 168 vots (5,57%), i terceravia, amb 106 vots (3,51%).

Pel que fa a la participació, va caure lleugerament respecte dels comicis de fa quatre anys. El 2019, amb 5.489 electors convocats, va votar el 58,2% del cens. Ahir, de 5.899 persones amb dret a vot a la parròquia, el 56,9% va anar a votar al col·legi electoral del Prat del Roure.

L’aritmètica del sistema electoral assigna nou consellers a la llista de Consens. Gili i Dolsa governaran el comú en el proper mandat amb un equip renovat. Els únics repetidors són Magda Mata, consellera de Gent Gran, Infància i Recursos Humans en la darrera legislatura i membre de Concòrdia, i Valentí Closa, conseller de Vida Cultural i Aparcaments. Tots dos són figures molt properes als cònsols reelegits, i no és estrany que hagin repetit. Els acompanyaran David Pérez, clau en la reconciliació de Gili amb el PS, Ramon Tena, membre fundador de Concòrdia, i Laura López, Marc González i Maria Efigénia Carriço.

El grup demòcrata tornarà a afrontar el mandat amb tres consellers, tots renovats. Així, l’històric Miquel Aleix, cap de llista en les anteriors eleccions, cedeix el pas a Anna García, fins ara cap de Cultura del comú d’Escaldes-Engordany i sense experiència en l’àmbit de la política. Gemma Bofarull i Gabriel Guerrero prendran el relleu de Núria Barquín i Jordi Vilanova.

“No serà fàcil tornar a conquerir el comú d’Escaldes-Engordany aquesta vegada”, va afirmar Salomó Benchluch, membre del comitè local de DA, en la reunió de poble que la candidatura va organitzar dijous 7 de desembre. Els resultats han demostrat que tenia raó. Demòcrates ha destinat molts recursos i esforços a recuperar la parròquia. Al llarg d’aquestes dues setmanes de campanya, el partit ha mobilitzat les primeres espases, incloent-hi el president i cap de Govern, Xavier Espot. Gili ha desmuntat l’ofensiva taronja.

REACCIONS

"ELS RESULTATS SÓN UN RECONEIXEMENT A LA FEINA FETA"

ROSA GILI. LA CAP DE LLISTA DE CONSENS va afirmar que “els resultats són un reconeixement a la feina feta” en els últims quatre anys al capdavant del comú. Gili va assegurar que “no” ha estat “una campanya fàcil”, ja que ha tingut al davant “tota la maquinària de DA”. D’entre els factors que expliquen la reelecció, la líder de Consens també destaca el desgast del Govern per la qüestió de l’habitatge.

"TREBALLAREM PER A TOTS ELS CIUTADANS D'ESCALDES"

ANNA GARCÍA. LA CAP DE LLISTA DE DA+ACCIÓ+SDP+INDEPENDENTS va voler felicitar la guanyadora de les eleccions. “Treballarem per a tots els ciutadans d’Escaldes-Engordany des de l’oposició, per als qui ens han votat i els qui no”, va afirmar la candidata. García va assegurar que està “molt contenta” de la feina feta per tots els integrants de la llista durant la campanya electoral.

Fa 4 anys.

tracking