Impregnar de democràcia els petits

Moltes persones acudeixen al col·legi electoral de la parròquia acompanyades dels seus fills per ensenyar-los el funcionament d’unes votacions.

Una família dirigint-se al comú d'Encamp per exercir el dret a vot.Roger Saladrigues

detail.info.publicated
Roger Saladrigues

Creat:

Actualitzat:

A partir de les nou del matí els encampadans van començar a comparèixer al col·legi electoral per votar. Durant la jornada es va observar com moltes persones arribaven al comú, punt de votació d’Encamp, acompanyades dels seus fills. Tot i que els menors d’edat no poden votar, molts progenitors van creure convenient que era bo portar-los perquè comprenguin la dinàmica d’unes eleccions i, per tant, que comencin a saber com funciona la democràcia. “Als nens els feia il·lusió dipositar la butlleta i penso que és una manera que es vagin impregnant, no de política, però sí d’aquest dret que tenim com a ciutadans de votar, que vinguin aquí i que vegin com és”, va afirmar Pere Farriol, un dels primers ciutadans a exercir el dret a vot. Farriol va comentar que “els costa d’entendre”, però el fet d’anar-hi i que ho vegin “és una manera perquè ho entenguin”.

Míriam Tizón també va presentar-se a la seu electoral amb la seva filla. L’andorrana va expressar que aquesta era la segona vegada que la portava perquè considera que “han de veure i han de saber què és venir a votar perquè és important”. A més, Tizón va destacar que “has de fer partícips els nens de casa d’aquesta cultura del vot, ja que som pocs electors a nivell de país”. Mònica de Castro també es va mostrar en aquesta la línia. En el seu cas, hi va acudir amb el seu fill i en preguntar-li per què anava a votar va respondre: “Perquè és la manera de poder col·laborar i contribuir al futur de la parròquia, tant per a mi com per a la resta del futur dels nens petits.” De Castro també va agregar que “d’ençà que va néixer, sempre vinc amb ell, a més veiem els debats junts, tot i que encara no els entén, però comença a veure el tema de la política”. De fet, en aquesta parròquia hi van votar força membres del Govern com, per exemple, el ministre de Finances, Ramon Lladós, o el de Turisme, Jordi Torres; a més del síndic general, Carles Ensenyat. Precisament, Torres es va presentar amb el menut de casa seva, com també ho van fer les candidates a cònsol major, Laura Mas i Marta Pujol, amb les seves filles. Tot i que en el cas de la líder d’Avancem, la seva ja és major d’edat. De fet, en algunes ocasions va ser la mateixa quitxalla qui va acabar dipositant la butlleta a dins de les caixes, com va ser el cas del ministre de Turisme. Torres, davant la premsa, va explicar que estava tranquil i va remarcar que “pel que sembla s’està desenvolupant amb plena normalitat i nosaltres aquí, a donar suport a la candidatura que encapçala Laura Mas”. Al comú no s’hi van fer grans cues, un dels moments de més moviment va ser entre les dotze i la una, però les esperes no van ser gens llargues. En aquesta fase va ser quan va aparèixer Ensenyat, qui va asseverar que a “Andorra normalment tenim unes quotes de participació altes respecte a França o Espanya i, per tant, aquesta és una cosa bona”.

LES PREOCUPACIONS PEL NOU MANDAT

El creixement urbanístic, l’habitatge, l’embelliment o el desenvolupament de la parròquia són alguns dels temes que més preocupen els encampadans per a aquest nou mandat. Així ho van manifestar les persones entrevistades per aquest rotatiu. “Que hi hagi vida per a tothom sobretot, que es desenvolupi la parròquia i tothom pugui tindre feina i habitatge”, va dir Encarnació Vergara, una votant.

tracking