EL 2024 ES FARÀ UNA SEGONA MACROOPERACIÓ

Satisfacció a França pels resultats del pla contra el contraban de tabac

Els agents de duana han comissat 503 tones de producte il·legal fins a l’1 de desembre

Un control a l'Ospitalet.DUANA

Creat:

Actualitzat:

El govern francès va fer dijous passat balanç del primer any d’execució del nou pla nacional de lluita contra el tràfic il·lícit de tabac per al període 2023-2025.Ho va fer Thomas Cazenave, ministre delegat, responsable dels Comptes Públics, que va avançar que l’1 de desembre d’enguany l’estat veí del nord havia comissat 503 tones de tabac de contraban, una part important, tot i que no ho va especificar, provinent d’Andorra. Segons va assenyalar el ministre, “el 2023 ja és un any excepcional en termes de resultats en la lluita contra el contraban de tabac, i confirma la tendència a l’augment dels decomisos duaners de tabac a França observada en els darrers anys”.

Del pla francès per lluitar contra el contraban cal destacar la creació de grups contra el tràfic de tabac per adaptar l’organització a la dels traficants mitjançant la mobilització dels serveis d’investigació i acció, i així desmantellar les xarxes. S’han creat a les direccions regionals previstes: Amiens, Dijon, Lilla, Lió, Marsella, Mulhouse, Nantes, París, Perpinyà i Tolosa. Aquests dos últims grups són els que estan més relacionats amb les xarxes de traficants que operen a Andorra.

Del pla també destaca la creació d’una xarxa cibernètica duanera descentralitzada en diverses direccions regionals de duanes, per localitzar ofertes de venda de tabac en línia. Estarà plenament operativa durant el primer semestre del 2024. Des del govern gal s’indica que el 2023, el desmantellament de xarxes criminals i l’anàlisi de clústers d’indicis ja han permès entorpir 72 organitzacions criminals.

De la feina realitzada el 2023 en destaca l’operació Colbert. Les autoritats franceses la van realitzar la setmana del 31 de maig al 6 de juny, i va ser una gran operació de lluita contra el contraban de tabac a tot el territori que va mobilitzar agents a tot el país. Un dels punts on es van realitzar controls va ser la zona fronterera amb el Principat, concretament al municipi de l’Ospitalet.

Les múltiples operacions de control realitzades perseguien l’objectiu de lluitar contra el contraban de tabac en totes les seves formes. Es van coordinar de manera que s’englobaven tots els vectors de la circulació il·legal de tabac: trànsit rodat, trànsit aeri, comerços i venda de tabac en llocs no autoritzats. El ministre delegat responsable dels Comptes Públics va anunciar una segona operació Colbert el 2024.

tracking