Sant Julià de Lòria

Victòria incontestable de Cairat contra la força d'UL

Desperta Laurèdia l’encerta amb l’estratègia i treu 310 vots de marge als rivals

Victòria incontestable de Cairat contra la força d'UL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pronòstics respecte que l’efecte tercera llista a Sant Julià afavoria la coalició liderada per Josep Majoral han demostrat estar sobradament equivocats. Per Sant Julià va obtenir un resultat irrisori que pràcticament no va restar vots contraris o descontents amb Unió Laurediana (UL) a Desperta Laurèdia, i la llista liderada per Cerni Cairat va aconseguir una victòria incontestable contra una totpoderosa UL que suposadament havia de tenir encara més força amb la contribució de Demòcrates. A l’estratègia de Cairat l’avalen incontestablement els resultats. No necessitava seguir la política de pactes del partit germà nacional, Concòrdia.

I és que la de Desperta Laurèdia no és una victòria qualsevol. Ha obtingut 1.357 vots (el 53,27% del cens), 310 més que UL+DA+Acció, que va sumar 1.047 sufragis (41,09%). Completen l’escenari els 144 vots de Per Sant Julià (5,65%), encara menys que els obtinguts pels socialdemòcrates el 2019, quan concorrien amb la marca Units pel Canvi i van sumar-ne 257.

La derrota més recent d’Unió Laurediana és la del 2015, quan la marca Laurèdia en comú liderada per Josep Miquel Vila va vèncer els comicis amb un marge de només 14 vots. Era una coalició de tots contra UL en un escenari molt diferent, el partit venia de quatre anys de mandat convuls de Montserrat Gil i de fet la cònsol major ja no va aspirar a la reelecció i el partit va situar al capdavant Joan Albert Farré. Majoral ha demostrat un tarannà més dialogant amb l’oposició, a qui va tornar a convidar als consells d’administració de Naturland, ha tirat endavant canvis al parc que s’han traduït en millors resultats econòmics –malgrat que encara és deficitari–, i ha redreçat les finances comunals i reduït el deute. Però és clar que la majoria de ciutadans no avala la seva gestió. I que tampoc ha estat precisament un revulsiu la política de pactes. Malgrat fer-ho públic en un moment clarament desencertat, el comunicat del sindicat comunal sí que apuntava un descontentament si més no de part del funcionariat.

Desperta Laurèdia, que va irrompre amb força fa quatre anys, s’ha convertit de manera clara en la nova formació hegemònica a la parròquia. El primer gran test va ser a les generals del 2 d’abril, quan van aconseguir els dos consellers de la territorial. I els que aquella nit van rebre Cairat al crit de “cònsol, cònsol” a la seu de Concòrdia l’han encertat.

La incògnita és què passa ara amb UL. Després del projecte nacional fallit que va ser terceravia, l’única quota de poder que els quedava era Sant Julià. Però ara queden relegats a l’oposició amb tres consellers i estar en una minoria comunal és bastant més ingrat que anar a la contra del grup majoritari al Consell General. Quant a Demòcrates, Sant Julià se’ls resisteix, també quan van aparentement amb una força guanyadora.

I finalment els números de Per Sant Julià demostren la pràcticament nul·la incidència de socialdemòcrates i equivalents a la parròquia. Ja és un fenomen històric, però els resultats apunten que possiblement tampoc van encertar amb el candidat.

La participació a Sant Julià va ser del 59,2%, per sobre de la mitjana nacional i un parell de punts per sota de la dels comicis de fa quatre anys. Malgrat les tres llistes, es van registrar 114 vots blancs i 37 de nuls.

REACCIONS

"EL RESULTAT VALIDA I LEGITIMA EL PROJECTE"

CERNI CAIRAT. EL CAP DE LLISTA DE DESPERTA LAURÈDIA va admetre que “col·lectivament hi havia la sensació que podíem guanyar” però que “a títol personal no m’esperava una victòria amb aquest marge”. El guanyador va celebrar que el resultat “valida i legitima el nostre projecte”.

"FAREM LES VALORACIONS A CAP REPOSAT, NO A COP CALENT"

JOSEP MAJORAL. EL CAP DE LLISTA D’UL+DA va declinar aprofundir en el perquè dels resultats perquè “farem les valoracions a cap reposat, no a cop calent”. En tot cas, creu que són diversos els factors a valorar, però que amb 310 vots de marge “no em toca més que felicitar el senyor Cairat”.

"NO HEM ESTAT CAPAÇOS D'ARRIBAR A L'ELECTORAT"

ANTONI MIRALLES. EL CAP DE LLISTA DE PER SANT JULIÀ atribueix el resultat al fet que “hem defensat una manera diferent de veure el futur de Sant Julià, però no hem estat capaços d’arribar a l’electorat”. Miralles creu que Desperta Laurèdia no és gaire diferent a UL i seguiran treballant pel projecte.

Fa 4 anys.

tracking