Alentiment del mercat immobiliari i de la construcció
L'informe de la Cambra del primer semestre mostra que les empreses preveuen desacceleració del creixement per al 2024
La construcció continua amb un creixement "sòlid" però es detecten signes de moderació per la creació de l'ocupació o de l'obra contractada "i un clar alentiment en el mercat immobiliari" després de dos anys de fort pujada, segons indica l'informe de conjuntura de la Cambra corresponent al primer semestre del 2023. El recull destaca que ha començat "a patri un ajust significatiu en el nombre de compravendes, principalment per l'impacte de la pujada dels tipus d'interès".
Les constructores exposen que persisteixen "certes dificultats" que segueixen condicionant el ritme d'execució d'algunes obres. Un 77,4% dels empresaris destaquen "com a principal preocupació" l'encariment dels materials i les matèries primeres i afirmen que els problemes associats a la manca de mà d'obra "segueixen limitant la capacitat de producció del sector" i cinc de cada deu empreses assenyalen que tenen problemes per aconseguir alguns materials bàsics. I la Cambra incideix que les xifres de transmissió d'habitatges d'Estadística mostren que en el primer semestre d'enguany han baixat un 21,8, fins a 730 operacions, que representa el nivell més baix des del 2015.
L'informe ressalta que les perspectives per al 2024 són d'un context de tipus d'interès elevat que actuarà com "un factor de limitació de l'activitat i la demanda" al que s'afegirà l'afebliment previst a les economies europees com "un altre element de fre". Per això, conclou que el pronòstic és que "el creixement continuï desaccelerant-se almenys durant la primera meitat de l'any" per a tots els sectors. El recull preveu "un perfil de clara desacceleració" per a la construcció amb un refredament més acusat del mercat residencial; millora de l'activitat comercial "més alentida amb un augment molt modest de les vendes; i "moderació del creixement" per als propers mesos en l'hoteleria perquè esperen alentiment econòmic en els principals mercats emissors de visitants.
L'anàlisi de les respostes del primer semestre d'aquest any reflecteix que aquest any es "modera el ritme d'expansió, però resisteix millor que la majoria d'economies de l'entorn europeu" i esmenta com a factors que han limitat l'activitat "la pèrdua de poder adquisitiu de les famílies, associada a les pressions inflacionistes, i l'enduriment de les condicions de finançament que han frenat la inversió empresarial i la demanda". L'element que ha fet mantenir un bon ritme econòmic ha estat "la fortalesa de la demanda turística" que ha fet de contrapès "i s'ha consolidat com una de les principals palanques de creixement", explica la Cambra.
Menys vendes minoristes
L'evolució del comerç minorista ha estat "més discreta del que s'esperava" tenint en compte "les bones xifres d'afluència" de turistes "i el comportament favorable del mercat de treball", especifica l'informe. El motiu que s'al·lega és que és el sector que pateix més les dificultats econòmiques de les famílies per la pèrdua de poder adquisitiu i la pujada constant de la inflació. I també es recorda que hi ha una afectació estructural pel canvi d'hàbits dels compradors, que tenen prioritats de despesa diferents i hi ha un fort creixement del comerç electrònic.
El recull ha estat elaborat amb les enquestes de 448 empreses dels sectors de la indústria, la construcció, el comerç al detall i l'hoteleria.