PREVISIONS

El Fons Monetari augura la desacceleració de l'economia i la reducció de l'IPC

L’ens considera que l’entrada al mercat interior europeu afavorirà la diversificació

La seu del Fons Monetari Internacional.

Creat:

Actualitzat:

El Fons Monetari Internacional (FMI) va publicar ahir l’informe anual sobre el Principat després que una delegació de l’organisme s’hagi desplaçat al país les darreres setmanes. A l’informe s’assenyala que l’economia d’Andorra està mostrant resiliència i creix lleugerament per sobre del seu potencial i ho fa en un 2,3 % estimat el 2023, impulsada pel sector serveis i un nombre rècord de visitants. Tot i això, l’organisme augura una desacceleració de l’economia. Es preveu un creixement del PIB real de l’1,8% el 2024 i de l’1,5% a partir del 2025, comparable al creixement mitjà de la zona de l’euro.

Paral·lelament, es preveu que la inflació es mantingui alta, al 5,8% el 2023, enmig d’una inflació subjacent persistent, però que disminuirà del 4,3 % el 2024 al 2% només a final del 2025, d’acord amb l’evolució dels preus als països veïns. “Els riscos per a les perspectives són equilibrats, però hi ha preocupacions sobre la inflació encara alta i l’accessibilitat de l’habitatge”, diu l’FMI.

Sobre l’habitatge, l’FMI destaca que el seu accés és una preocupació social i econòmica creixent. “Els treballadors poc qualificats i les llars de baixos ingressos es veuen afectats de manera desproporcionada” per aquesta qüestió, assenyala l’ens, que insta el Govern augmentar el parc d’habitatges de lloguer.

“La inversió pública en habitatge assequible és una resposta directa a aquest problema i les autoritats han començat a prendre mesures en el pressupost de 2024”, indica l’ens, que afegeix que les mesures per redirigir la inversió cap a un habitatge assequible han de ser coherents amb altres objectius, com ara atraure inversions i treballadors altament qualificats al país, i minimitzar les distorsions contraproduents.

D’altra banda, l’FMI destaca positivament les possibilitats que representa l’acord d’associació amb la Unió Europea per al país, concretament, pel que fa a l’entrada al mercat interior, la qual cosa afavorirà la diversificació de l’economia del Principat. En aquest sentit, el fons remarca que els períodes d’adaptació previstos a l’acord per a l’entrada progressiva al mercat interior seran positius per al teixit econòmic del país, ja que permetran una incorporació del cabal comunitari d’una manera progressiva i adaptada a la realitat andorrana. El Govern valora positivament aquestes reflexions, atès que reforcen els treballs que s’estan duent a terme des de l’executiu per elaborar un pla d’acció per assumir el cabal comunitari resultant de l’acord, segons un comunicat que va fer públic ahir a la tarda.

Respecte a l’informe fet públic ahir, el cap de Govern va assenyalar que hi ha cinc aspectes que es destaquen com a positius, d’una banda, el creixement econòmic sostingut i el creixement per sobre del que s’havia fins i tot previst. “Crec que és un bon símptoma de la situació econòmica i social del nostre país perquè com més creixement econòmic, més ingressos públics i, per tant, més diners per fer polítiques socials”, va dir.

Espot va afegir que “tenim un marc fiscal que ens dona credibilitat, tenim espai fiscal també perquè hi hagi inversions de cara al futur i això també ho destaquen com a positiu”. El cap de Govern també va destacar que l’FMI posa en relleu les potencialitats de l’acord d’associació.

tracking