Vivenda
Marsol es reunirà amb els promotors de les protestes per l'habitatge digne
La ministra també es trobarà amb els propietaris perquè “són part de la solució”
Habitatge i Europa, aquests són els “desafiaments, els reptes” a què haurà de fer front el Govern durant el 2024. Ho va verbalitzar el cap de Govern en la trobada de Nadal amb la premsa, acompanyat dels responsables d’ambdues àrees: la ministra d’Economia i Habitatge, Conxita Marsol, i el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba. Marsol havia mantingut al matí la primera trobada amb els grups parlamentaris per començar a treballar en tots els compromisos contrets en el marc del debat monogràfic sobre l’habitatge. I va avançar que en el procés de diàleg amb tots els concernits en la qüestió també es reunirà amb els promotors de les protestes per l’habitatge digne per escoltar queixes i propostes. “El diàleg és bo i potser hi ha coses en les quals ens podem arribar a entendre”, va assegurar. També té prevista una trobada amb els propietaris que “formen part de la solució”. Amb relació a aquests últims va apuntar el paper determinant que tenen en la implementació d’un dels projectes de l’executiu, una borsa d’habitatge basada en el principi que el titular d’un immoble el posa a disposició de la borsa a canvi d’unes contraprestacions i amb la condició de respectar el preu assequible marcat.
En la primera trobada amb els grups es va decidir que en la pròxima, fixada per al 19 de gener, tothom haurà d’aportar l’esquema del que considera que hauria de preveure la llei per l’habitatge digne i “veurem si estem lluny o a prop”. També es començarà a treballar en la reglamentació sobre l’accés al parc públic d’habitatge perquè entre el febrer i el març el Govern ja preveu disposar dels primers pisos de lloguer assequible, a l’hotel Àrtic d’Andorra la Vella. Marsol va citar tots els deures pendents després de tancar la Llei que prorroga els contractes de lloguer durant tres anys amb l’aval de tot l’arc parlamentari: registre de la propietat, fer aflorar pisos buits al mercat, actuar sobre els pisos turístics o fomentar la col·laboració publicoprivada. “L’important és que es treballi amb el màxim consens”, va afirmar.
EL REFERÈNDUM ES CONVOCARÀ AL SETEMBRE
El secretari d’Estat d’Afers Europeus va aprofundir en el calendari que culminarà d’aquí a un any amb la celebració del referèndum vinculant sobre l’acord d’associació. El primer trimestre del 2024 ha de tancar-se la redacció del text i la traducció a tots els idiomes de la UE i al català. De la banda europea el text seguirà la tramitació per aprovar-lo abans de les eleccions del juny. De la banda andorrana es preveu rubricar-lo a l’abril –sempre que el redactat satisfaci– de manera que quedarà estabilitzat. Al setembre és quan es convocarà el referèndum. En els mesos previs ja haurà començat tot un procés de diàleg amb els sectors concernits i l’apropament a la ciutadania i s’haurà de validar una regulació sobre el referèndum que abordi des de la durada de la campanya fins a com s’han d’organitzar els argumentaris a favor i en contra.