TRENCAMENT DE LES CONVERSES

Patronal i sindicats trenquen les negociacions pels salaris

Els empresaris es planten i afirmen que no poden assumir una tretzena paga que posaria en perill la competitivitat

Representants de la patronal i del sindicat en acabar la reunió, ahir.Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

La negociació va començar amb bones intencions i en el tram final es veia a venir que el desenllaç no seria l’esperat. La patronal i el sindicat van donar per trencades ahir les negociacions per l’augment dels salaris i s’emplacen a la reunió de divendres vinent al Consell Econòmic i Social (CES) per instar el Govern que faci d’àrbitre i dicti com s’augmenta el poder adquisitiu dels treballadors, quelcom que les tres parts han reiterat fins a la sacietat que és el que volien evitar, l’intervencionisme de l’executiu.

La CEA i l’USdA es van mostrar ahir inflexibles. Queda clar que no hi ha la mínima possibilitat perquè la tretzena paga s’ha convertit en la línia vermella per a les dues parts. Els empresaris perquè reiteren que no la poden assumir i els sindicats perquè pensen tot el contrari, que és perfectament assumible a canvi de cedir en la pujada de l’IPC.

Per tant, divendres vinent s’oficialitzarà la defunció d’una negociació que va quedar estancada fa dies i, com fa un any, li tocarà al Govern buscar una fórmula que no emprenyi excessivament cap de les dues parts, perquè és segur que cap no es mostrarà satisfeta.

El secretari general de l’USdA es feia creus ahir per aquest rebuig: “Instaurar la tretzena paga en cinc anys és el mateix que un increment salarial cada any del 6,5%, i no podem entendre que se’ns digui que això no és assumible.” El sindicalista va subratllar que el 80% dels treballadors estan en empreses grans del país que tenen importants beneficis i que la situació actual de desequilibri entre sous i preus dels lloguers “és inacceptable”.

La patronal, mitjançant un comunicat, assenyala que “al llarg de les darreres setmanes, el president de la CEA, Gerard Cadena, s’ha reunit amb la vintena d’organitzacions empresarials sectorials que formen part de la confederació per avaluar la possibilitat d’introduir una tretzena paga obligatòria, i la resposta unànime ha anat en la línia d’inviabilitat de la proposta”. L’empresariat destaca que la darrera proposta representa un màxim per a la patronal, “que dista molt de la seva voluntat inicial i que va molt més enllà del que proposen organitzacions empresarials anàlogues dels països de l’entorn europeu”.

Les dues parts van instar el Govern a intervenir. La CEA reclama que des del Govern s’adoptin mesures “per ajudar a gestionar millor l’impacte” dels salaris sobre la competitivitat. Ubach va recordar que Marsol havia instat els empresaris a fer un esforç amb la tretzena paga: “Era un globus sonda, un missatge electoralista o un compromís. Ara ho veurem i depèn del que sigui haurà enganyat la població”, avisant que sense una solució satisfactòria “el conflicte socials està servit”.

La CEA es manté ferma en la seva proposta d’increment salarial i en la cotització a la CASS de les hores extres com a ordinàries. L’USdA apujarà el llistó i exigirà la tretzena paga “de cop i un important augment dels sous”, alhora que va convidar a revisar conjuntament els beneficis empresarials per verificar la validesa dels arguments.

EL GOVERN EVITA POSICIONAR-SE SOBRE LES PROPOSTES DE LES DUES PARTS

Poc abans de la trencadissa de les negociacions el Govern encara confiava en un acord entre patronal i representants dels treballadors. Durant una trobada de l’executiu amb la premsa, la ministra d’Economia i Habitatge, Conxita Marsol, es basava en els resultats de les últimes reunions del Consell Econòmic i Social (CES) i confiava en un “últim esforç” d’ambdues parts per assolir-lo. Ni Marsol ni el cap de Govern, Xavier Espot, van voler abordar la distància de les dues parts a conseqüència de la reivindicació sindical de la tretzena paga i la negativa en ferm de la CEA d’implantar-la de manera generalitzada. “No entrarem a valorar propostes concretes, si no acaba reeixint [l’acord] explicarem el nostre posicionament”, va afirmar Espot. Serà en tot cas a partir de divendres, quan s’ha de celebrar una nova reunió del CES. Perquè malgrat la voluntat governamental d’assolir la “normalitat” en aquesta matèria i que l’augment salarial de l’any vinent sigui fruit “de la negociació col·lectiva entre patronal i sindicats”, serà l’executiu el que haurà de prendre la iniciativa a través d’un projecte de llei.

tracking