REportatge

Un llit cota 0 per Nadal

Aquest és el regal del Govern en la visita nadalenca “tradicional” a la Fundació Nostra Senyora de Meritxell, que treballa amb persones amb diversitat funcional.

Xavier Espot amb usuaris de la Fundació de Meritxell ahir al matí.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Una comitiva de l’executiu, encapçalada pel cap de Govern, Xavier Espot, va visitar ahir al matí la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell per fer oficial l’entrega del regal de Nadal als usuaris de la fundació: un llit cota 0 amb kit sensor. Aquest llit articulat i mecanitzat permet baixar tota l’estructura a l’alçada del terra i està pensat per a aquelles persones grans amb dificultats motrius. Espot va estar acompanyat per la ministra d’Afers Socials i Funció Pública, Trini Marín, i també pel ministre de Relacions Institucionals, Educació i Universitats, Ladislau Baró. Baró va titllar ja de “tradicional” la visita governamental a la fundació i va voler aprofitar per posar en valor la tasca dels treballadors educatius i sanitaris. El ministre creu que és important fer arribar la tasca de la institució al conjunt de la societat, de la qual va dir que té “una tradició molt llarga en la història contemporània d’Andorra”.

La jornada va començar pels volts de les onze i els polítics van rebre dos regals per part dels usuaris: un punt de llibre amb tots els monuments d’Andorra i un clauer fet a mà. Després, continuant amb la visita, un altre grup d’usuaris va cantar una nadala i els van ensenyar el pessebre. “La visita s’ha preparat amb la participació activa dels usuaris i són ells qui han escollit les activitats i els detalls”, va explicar la directora de l’àrea d’Atenció a l’Adult i l’Envelliment, Elisabet Tugues. Per a la directora, és “essencial” que l’ajuda no tan sols sigui “individualitzada, sinó també personalitzada”. L’especialització per àrees és una de les claus de la tasca de la fundació, tant en edats infantils i adolescents com a l’adulta i l’envelliment. Aquestes àrees, a més de dividir-se segons l’etapa vital, també ho fan cap a una escala emancipadora, i això s’aconsegueix a través de l’habitatge i la feina. Són les àrees residencials i sociolaborals, l’última de les quals es localitza a Sant Julià de Lòria. Precisament en aquesta parròquia és on es va realitzar un dels primers projectes dins l’anomenat Accés ciutat cognitiva, que cerca fer més accessibles les zones públiques per a persones amb diversitat funcional. N’és un exemple el nou parc infantil del Prat Gran, inaugurat fa una setmana, al qual el comú va destinar 400.000 euros per adaptar l’espai. Algunes de les millores són la reforma de la rampa de l’entrada, cartells amb pictogrames i directoris amb lectura fàcil. La Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell va assessorar en els criteris d’accessibilitat universal.

Baró reconeix la institució com una “prestadora de serveis” al país i la va qualificar de a “garant” a l’hora de fer efectius els drets humans de les persones discapacitades, que van més enllà de les etapes educatives. A la fundació treballen 332 persones i són prop de 565 els usuaris que es beneficien dels seus serveis.

tracking