CONJUNTURA
L'economia mostra signes d'alentiment tot i el creixement del primer semestre
L’evolució de l’activitat, tot i ser positiva, ha anat de més a menys durant el període
L’economia a Andorra ha donat mostres de fortalesa al llarg de la primera meitat de l’any 2023, malgrat l’entorn econòmic més complex i incert, després d’uns resultats molt positius el 2022, en què es va assolir la recuperació dels nivells d’activitat previs a la pandèmia. Així s’indica a l’informe de conjuntura del primer semestre que ahir va fer públic la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis. “Ara bé, cal matisar que l’evolució de l’activitat, tot i ser positiva, ha anat de més a menys durant el semestre, pels efectes derivats de l’elevada inflació, les fortes pujades dels tipus d’interès, les tensions geopolítiques i el debilitament de la conjuntura internacional”, assenyala l’estudi.
A l’informe es recorda que el segon trimestre del 2023 el PIB ha registrat un augment de l’1,9% interanual, fet que suposa un avanç més reduït que el del primer trimestre (3,5%). “Aquestes taxes, que se situen per sota dels registres del 2022, confirmen que l’economia andorrana alenteix el seu ritme d’expansió, però, tot i això, continua creixent a un ritme significatiu i, a més, resisteix millor que la majoria d’economies de l’entorn”.
L’informe ressalta que les perspectives per al 2024 són d’un context de tipus d’interès elevat que actuarà com “un factor de limitació de l’activitat i la demanda” al que s’afegirà l’afebliment previst a les economies europees com “un altre element de fre”. Per això, conclou que el pronòstic és que “el creixement continuï desaccelerant-se almenys durant la primera meitat de l’any” per a tots els sectors.
El recull preveu “un perfil de clara desacceleració” per a la construcció amb un refredament més acusat del mercat residencial; millora de l’activitat comercial, “més alentida amb un augment molt modest de les vendes; i “moderació del creixement” per als mesos vinents en l’hoteleria perquè esperen alentiment econòmic en els principals mercats emissors de visitants.
I és que la construcció en el primer semestre del 2023 ha continuat amb un creixement “sòlid” però s’han detectat signes de moderació per la creació de l’ocupació o de l’obra contractada, “i un clar alentiment en el mercat immobiliari” després de dos anys de forta pujada. L’informe destaca que ha començat “a patir un ajust significatiu en el nombre de compravendes, principalment per l’impacte de la pujada dels tipus d’interès”. Les constructores exposen que persisteixen “certes dificultats” que condicionen el ritme d’execució d’algunes obres.
D’altra banda, la Cambra destaca que el turisme està sent una de les principals palanques de creixement de l’economia durant el període de postpandèmia. Des de mitjan 2022 gran part dels indicadors turístics ja superen àmpliament els valors del 2019 i al llarg del primer semestre del 2023 s’han obtingut xifres rècord de pernoctacions hoteleres (4,9 milions) i d’afluència de turistes (dos milions), gràcies al vigor de la demanda de proximitat, però també a la forta recuperació dels mercats de més llarga distància.
Un altre factor d’impuls destacat que ha contribuït a la bona marxa de l’economia ha estat la solidesa del mercat de treball, que ha estat essencial per sostenir el consum privat i la inversió.