TRIBUTS I FRONTERES

Nova aplicació mòbil per facilitar la declaració de l'IGI del 'tax-free'

Les compres en línia que es recullen a Correus i a La Poste també s’hauran de notificar

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Finances, per afavorir el procés de digitalització de l’administració, ha posat en marxa una nova aplicació mòbil per facilitar la declaració de l’IGI de les compres fetes fora de territori andorrà, amb tax-free o sense, i també per a aquelles fetes a comerços en línia i que es recullen a través dels serveis postals de Correus espanyols i La Poste. D’aquesta manera, segons va explicar ahir el ministre titular de la cartera de Finances, Ramon Lladós, “d’una banda, facilitem a la ciutadania els tràmits d’importació per a particulars, i, de l’altra, es fomenta l’equitat i la igualtat de condicions amb el comerç local”.

Per poder efectuar les declaracions, caldrà disposar del certificat digital, indicar el número de cens i un correu electrònic on rebre el codi de barres comprovant del pagament de la declaració de l’IGI. Aquest codi de barres serà el que caldrà mostrar als punts fronterers, en el cas del tax-free, i als serveis postals, per poder recollir el paquet. En el cas dels segons, l’aplicació permet introduir el localitzador del paquet, per tal de validar el pagament per part de la Duana i autoritzar a Correus i La Poste el seu lliurament a domicili, sense haver de desplaçar-se a les oficines.

A partir de l’1 de gener del 2024 s’haurà de fer la declaració de l’IGI de tots els paquets rebuts pels serveis postals, ja que s’han eliminat les excepcions de pagament d’aquest impost per a les importacions inferiors a 22 euros i per als enviaments a particulars inferiors a 220 euros. A més, la llei també preveu l’eliminació de la franquícia de drets i taxes duaneres a la importació per a importacions inferiors a 22 euros.

Des del departament de Tributs i Fronteres s’estima que el nombre d’importacions presentades mitjançant aquest procediment a final del 2024 s’incrementi respecte a les efectuades durant el 2023, fins a arribar a les 66.200 declaracions, ja que fins al 30 de novembre d’enguany se n’han presentat 2.492.

tracking