ENERGIA

Govern accepta la proposta de FEDA i el preu de la llum s'apujarà un 4,2% l'any vinent

Els usuaris de la tarifa social, 700 en el cas de FEDA, pagaran el mateix perquè el Govern la manté congelada

Instal·lacions de FEDA a Encamp.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La factura elèctrica s’incrementarà un 4,2% el 2024 excepte per als usuaris de l’anomenada tarifa bonificada, les llars en una situació econòmica més precària. És la proposta que havia fet FEDA i que recollia al seu projecte de pressupost i respon a l’IPC amb el qual s’han elaborat els comptes de l’administració general i entitats públiques i parapúbliques. El Govern va justificar ahir la mesura per “la necessitat de recuperar la capacitat econòmica de l’empresa pública per poder completar les inversions necessàries per avançar en la transició energètica i alhora protegir l’entitat dels riscos que genera la volatilitat dels preus dels mercats energètics”. I va argumentar que l’augment té en compte la competitivitat de les tarifes, la protecció de les persones en situació de vulnerabilitat i el foment de l’estalvi energètic.

L’executiu va remarcar que l’augment està per sota de l’IPC –la darrera dada, la del novembre, el situa en un 5%– perquè s’ha tingut en compte que “les previsions d’evolució dels preus dels mercats energètics són més contingudes del que s’havia previst en el pressupost”. L’augment és idèntic per a tarifes domèstiques, professionals i per a les distribuïdores. Quant als titulars de l’opció bonificada, que són prop de 700 en el cas de FEDA, l’executiu va indicar que si fan un “consum mitjà” abonaran uns 24 euros mensuals, “gairebé la meitat respecte d’una factura sense bonificació”.

El Govern va defensar que les tarifes “es mantenen per sota de la mitjana europea” i hi va posar xifres: va indicar que la factura domèstica mitjana al continent està un 70% per sobre del que es paga a Andorra. Quant als països veïns, va assegurar que “les tarifes a França se situen un 35% per damunt, i a Espanya, on les fluctuacions de preus són constants, continuen sent sensiblement superiors”.

El comunicat difós per l’executiu també va calcular l’impacte de la pujada en funció del tipus de client. En el cas del client domèstic tipus que no té calefacció elèctrica i que fa un consum mitjà de 250 kWh, es calcula que pagarà 1,7 euros més cada mes perquè la seva factura ara mateix ronda els 40 euros. Les llars amb calefacció elèctrica tenen un consum que ronda els 800 kWh, paguen uns 122 euros i, per tant, hauran de sumar 5,2 euros més al mes a partir del rebut del gener.

Respecte als clients professionals, els negocis amb consums més baixos pagaran uns 10 euros més, l’impacte en botigues o restaurants amb una despesa elèctrica mitjana serà d’uns 50 euros i, finalment, la factura de les grans superfícies augmentarà en uns 350 euros.

Augment tarifari a banda, el Govern va recordar que per capitalitzar la companyia han renunciat als beneficis i que també ajuden a la caixa necessària per fer inversions “la gestió dels contractes de compra d’energia”.

LA CRISI ENERGÈTICA

La invasió de Rússia a Ucraïna el febrer del 2022 i la crisi energètica derivada de la guerra va provocar un increment dels preus de compra que va implicar dos augments de tarifes elèctriques durant l’any passat per mirar de rebaixar l’impacte sobre els estats financers de FEDA. El primer va ser del 15% i el segon –que es va aplicar a l’inici d’aquest 2023–, del 8%. La situació econòmica de la companyia ha millorat notablement durant aquest exercici, que tancarà en positiu. No obstant això, es mantenen les mesures per reforçar els recursos de l’empresa –actualització tarifària o el no repartiment de dividends per segon any consecutiu–, que preveu recuperar la normalitat el 2025. Entre les inversions que ha d’afrontar Forces Elèctriques hi ha la del parc eòlic del Maià, la infraestructura que ha de dotar de major autonomia energètica el Principat i, per tant, minvar la dependència dels mercats energètics veïns i de les seves fluctuacions.

PRÒRROGA DELS AJUTS AL LLOGUER

Els ajuts per pagar el lloguer es renoven automàticament per a l’any vinent per a totes les persones que n’han estat beneficiàries aquest 2023. No obstant això, l’executiu afirma que durà a terme totes les comprovacions que consideri necessàries per verificar que se segueixen complint els requisits per mantenir la prestació i que si no és així l’ajut quedarà extingit.

DEU PANTALLES EN PARADES DE BUS

El Govern ha adjudicat la instal·lació de 10 noves pantalles digitals a diverses marquesines del país per un total de poc més de 96.000 euros, que inclouen instal·lació i manteniment. Els nous panells informatius facilitaran informació als usuaris sobre els temps d’espera i se sumen als cinc ja en funcionament. L’adjudicatària és la filial de FEDA, FEDA Solucions.

tracking