Un terratrèmol "normal" per l'activitat sísmica dels Pirineus

El sisme es va percebre a tot el Principat amb una magnitud d'entre 3 i 3.4

Els moviments detectats pel sismògraf de la Rabassa.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El terratrèmol de magnitud 3,4 amb epicentre a Cava, a l'Alt Urgell, d'ahir a la matinada que es va notar a tot el país "és normal, no és res excepcional, no és el primer que hi ha hagut en aquella zona i n'hi haurà més" i demostra que "els Pirineus tenen activitat sísmica", segons ha explicat la investigadora d'Andorra Recerca+Innovació, Anna Echeverria. El sisme ha provocat ja més de 70 rèpliques i "és normal que hi hagi rèpliques perquè de seguida les va generar i poden durar dies". L'última ha estat d'1,9, a les 9.36 hores, i inicialment l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ha situat l'epicentre a Andorra però la investigadora ha assenyalat que quan es faci la revisió del moviment segur que indica que s'ha produït a la mateixa zona de les d'ahir.

Anna Echeverria ha destacat quel'enquesta oberta per saber la percepció que va tenir la ciutadania ha rebut ja més de 120 respostes que revelen que es va percebre la sacsejada a tot el territori i potser a Canillo és on es va notar menys. I ha afegit que les primeres dades apunten que pel que va sentir la població la magnitud ha estat d'entre 3 i 3.4.

La investigadora ha recalcat que arriba aAndorra són moviments de les comarques veïnes, abans d'aquest havien s'havien notat els de Vielha, i d'Os de Civís, "i s'engloba en la normalitat i hem d'estar preparats". Anna Echeverria ha explicat que les magnituds màximes dels sismes que podrien afectar el Principat serien de 6, rememorant que el més important va ser el del 1428 a la Cerdanya, que va estar per sobre de 6. I ha especificat que els estudis assenyalen que en períodes de 475 hi ha possibilitat d'un sisme fort "però això no vol dir que cada 475 anys n'hi hagi un".

Sisme de matinada

Al terratrèmol més intens, que es va produir a quatre quilòmetres de profunditat de la superfície, segons va informar Andorra Recerca+Innovació (ARI), la rèplica més forta va ser de 3,2 i va tenir lloc a les 7.58 hores.

L’ARI va remarcar en un comunicat a dos quarts d’onze del matí d'ahir que no es descartava que “es produeixin noves rèpliques durant les pròximes hores o dies”, i poca estona després es produïa una altra rèplica important, de 2,3 de magnitud, a les 13.20 hores. Cap dels moviments no va provocar “danys personals ni materials” i van ser “percebuts parcialment” al Principat, fet que vol dir que “la vibració és feble i la perceben a l’interior dels edificis només algunes persones”. La sensació que tenen persones que es trobin “en repòs perceben un balanceig o un tremolor lleuger”.

Els moviments van ser captats per l’estació sísmica de la Rabassa i les dades de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (IGC) van indicar que el primer terratrèmol va ser “altament percebut a l’Alt Urgell”. La resta de rèpliques captades per les estacions de control de l’IGC van tenir magnituds superiors a 1,2 en molts dels casos.

Andorra Recerca+Innovació va activar al matí el procés tradicional d’enquestes perquè la població detalli el lloc on va percebre les diferents sacsejades i poder avaluar el grau d’afectació. La informació de la ciutadania servirà per “calcular de manera més acurada la intensitat del terratrèmol a Andorra”, van remarcar des de l’entitat.

Protecció Civil va fer públic un vídeo a les xarxes socials arran dels episodis sísmics per recordar les pautes que s’han de seguir i recalca que si el terratrèmol es percep dins d’un edifici no s’ha de sortir al carrer. “Si esteu a casa, refugieu-vos sota una taula o un marc de porta i, sobretot, no sortiu de l’edifici durant l’episodi”, destaquen des de l’entitat, incidint que s’ha de seguir la informació per canals oficials “i no difongueu informació no contrastada”.

tracking