CONSELL DE SANT TOMÀS
El síndic reconeix els esforços en la despenalització de l'avortament
Ensenyat també assenyala en la reforma de la inversió estrangera de la CASS els reptes
Si alguna idea es va extrapolar ahir de la tradicional sessió de Sant Tomàs és la de consens. El discurs del síndic general va transitar sobre la base del consens que va suposar que la cambra tirés endavant el 28 de novembre passat el projecte de llei de mesures d’estímul i estabilitat del mercat d’habitatges. “Els consellers i conselleres generals han sabut trobar un consens, un denominador comú, el tomb de la que probablement és la qüestió més rellevant i preocupació principal de bona part de la societat”, va explicar, tot demanant que aquesta tònica continuï en el futur.
El síndic general va exposar les principals problemàtiques a què les institucions andorranes s’han hagut d’enfrontar aquest any, fent èmfasi en l’acord d’associació. Ensenyat va lamentar que “com a mínim, ara per ara, no tingui tot el consens desitjable”. Per això, va demanar al cap de Govern, Xavier Espot, que la seva missió és que el consens sigui més “transversal dins i fora de les parets d’aquesta Casa de la Vall”.
Pel que fa a l’avortament, el síndic general va voler reconèixer els “esforços” per avançar cap a la seva despenalització per a totes les dones que decideixen interrompre voluntàriament l’embaràs. “Es tracta d’un camí complex en el qual caldrà trobar equilibris i compromisos”, va dir. Preguntades després, les presidentes dels grups socialdemòcrata i d’AE van mostrar-se d’acord, però amb matisos. Per una banda, Judith Salazar va expressar que “és una evidència palmària, ja a les alçades que estem, que s’ha de fer alguna cosa i no ens podem conformar a dir que a ‘Andorra no està permès i és el que hi ha’”. Per altra banda, Montaner es va mostrar a favor de l’avortament “en tots els supòsits”, però per a AE la conservació del Coprincipat és el “punt número 1”.
El síndic general també va esmentar d’altres qüestions rellevants, com la reforma del règim d’inversió estrangera, el desenvolupament urbanístic o la sostenibilitat del sistema de pensions la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS).