DIÀLEG SOCIAL

La pujada del 7% del salari mínim no satisfà el sindicat

El Govern acorda augmentar aquest sou a partir de l’any 2024, passant a ser de 1.376 euros al mes

La ministra d'Habitatge, Economia i Treball, Conxita Marsol.Fernando Galindo

Publicat per
Roger Saladrigues

Creat:

Actualitzat:

L’any que ve el salari mínim interprofessional d’un treballador serà de 1.376,27 euros al mes. El Govern va aprovar la revalorització del sou mínim amb una pujada del 7% respecte al d’aquest any després de la trobada del Consell Econòmic i Social, que va mantenir l’executiu juntament amb la Unió Sindical Andorrana (USdA) i la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) ahir a la tarda. Tot i això, no es va arribar a un acord ampli per la resta de remuneracions i, per tant, serà l’administració qui haurà de fixar-los. Segons va revelar l’executiu, la setmana que ve s’executaran reunions amb els grups parlamentaris per parlar de possibles increments salarials, més enllà del salari mínim que ja ha estat aprovat i es publicarà en el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra la setmana vinent.

La ministra d’Economia i Treball, Conxita Marsol, va lamentar que no es pogués tancar un acord i va explicar que s’emplacen el mes de gener a treballar i mirar d’arribar a un consens. També va mencionar que anima que “s’impulsin convenis sectorials” perquè seria “molt important que ells puguin anar tancant els increments salarials per convenis i que el Govern, com és normal en els països de l’entorn, no hagi d’intervenir més enllà del salari mínim”. La dirigent no va voler detallar davant la premsa de quan seran els repunts que falten per maximitzar, però va certificar que “hi haurà increments dels salaris, sobretot els més baixos, però fins a on i quin m’agradaria tancar-ho amb els grups parlamentaris” per poder arribar a un pacte. De totes maneres, tal com va atestar Marsol, es treballarà com es va fer en “habitatge perquè puguem tenir aquest acord, que és una qüestió de país i hem d’escoltar a tothom i valorar-ho”.

Des del sindicat no estan d’acord amb aquesta mesura, tal com va mencionar el secretari general, Gabriel Ubach. El responsable de l’USdA va afirmar que és “completament insuficient en un país on l’especulació immobiliària és tan alta”, i va ser rotund dient que l’increment hauria d’haver pujat “bastant més”. Des de l’USdA tenen la intenció de reunir-se amb els grups parlamentaris un cop passades les festes de Nadal per deixar clar que el poder adquisitiu de la gent ha de pujar i s’ha d’acabar amb l’especulació. “Els grups parlamentaris han de ser conscients i, si no són capaços de veure això, no estan acceptant la realitat del país”, va concloure Ubach.

La patronal volia un augment del salari mínim de prop del 6% i davant l’augment final del 7%, el director de la CEA, Iago Andreu, va assegurar que “potser és una mica intens”, però, tot i això, va acabar agregant que “no és una qüestió de discutir la xifra concreta. Al final és una potestat del Govern i, per tant, ja està bé si s’ha decidit així”.

La tretzena paga ha estat el detonant perquè el vaixell no arribés a bon port. Les dues parts no han estat capaces d’entendre’s en aquest aspecte i l’USdA ho va retreure. “Crec que la tretzena paga està sent un tabú per part de la patronal, no entén que s’ha d’avançar”, va dir Ubach, qui va posar els exemples dels països veïns, on a Espanya es cobren catorze pagues i a França, tretze. La CEA defensa que “no és una qüestió de tabú”.

TRETZENA PAGA PER ALS TREBALLADORS DE LES AMBULÀNCIES

Els treballadors d’Andorrana de Transport Sanitari (ATS) tindran la tretzena paga de Nadal, així com un increment del sou cada any en funció de l’IPC. Així s’estipula en el conveni pactat per l’UTE i la plantilla, que no entrarà en vigor fins a l’abril vinent. El conveni va ser entrat ahir al departament de Treball i és d’obligat compliment, tant sigui per ATS com per una altra concessionària si l’actual no pot assumir els compromisos amb el SAAS. Hi ha un punt essencial perquè aquest acord que afecta el transport sanitari no medicalitzat sigui viable. Es tracta de la injecció econòmica que ha de fer el SAAS. En el pressupost de la parapública es preveu aquesta partida, però fonts dels treballadors es van mostrar escèptiques sobre si serà suficient perquè l’empresa pugui mantenir els serveis que se li exigeix des del SAAS, com ara fer trasllats urgents i, per tant, disposar de vehicles adequats. També hi ha dubtes sobre si amb l’actual plantilla es podran cobrir les hores presencials obligades i les localitzables o seran necessàries noves contractacions. El salari base serà de 1.670 euros bruts més els diferents plusos que es comptabilitzen en aquesta feina. Tot estarà subjecte a l’increment de l’IPC. Si l’empresa l’1 d’abril no es veu capacitada per mantenir la concessió s’haurà de publicar un nou edicte, però la nova concessionària haurà de respectar el conveni que s’ha pactat. Un dels problemes és el gran nombre de serveis urgents a càrrec d’ATS, els quals tenen un cost elevat.

tracking