habitatge

La saig avisa els dos avis que seran desnonats el 26 de gener

L’advocat dels dos germans lamenta la inoportunitat i “falta d’humanitat” per donar aquest avís en festes nadalenques

Isabel Ruiz al davant del bloc on té el pis de lloguer.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Isabel i el seu germà Antonio no van tenir ahir la fortuna de cara. El mateix dia que molta gent estava pendent de la Grossa de Nadal i moltes famílies estaven amb els preparatius de les festes nadalenques, van rebre al migdia –a l’hora de dinar– la visita de la saig Lourdes Alonso amb una comunicació que, no per esperada, els va deixar glaçats. El 26 de gener, concretament un divendres, seran desnonats del pis del carrer Callauta d’Andorra la Vella per ordre del batlle Xavier Colom.

Es tracta d’un cas que s’arrossega des de fa temps i que ha arribat fins al Constitucional, que va dictar l’ordre d’indemnitzar els dos avis, de 74 i 72 anys. La demanda va ser tramitada pel seu advocat, Emilio Campos, que va reclamar un total de 8.000 euros que haurien de pagar el batlle i els magistrats de la sala civil del Tribunal Superior, una reclamació que no va ser admesa per la batlle Nadia Alís, que va declinar acceptar-la i analitzar-la, una decisió que Campos va qualificar de “sorprenent”.

Ara tenen un mes per recollir les pertinences personals i deixar el pis, que el propietari al·lega que vol recuperar perquè hi ha problemes amb la comunitat per culpa del net, que no conviu al mateix domicili.

El lletrat va mostrar ahir la seva estranyesa pel funcionament, ja que hi ha un recurs al Tribunal Superior del 4 de setembre en el qual es defensa que la saig no pot fer-se càrrec d’aquest procés i que ha de retornar al batlle.

L’advocat també va remarcar com a “error molt greu” que en la resolució de la saig lliurada ahir no hi figura la data de notificació. En aquesta resolució la saig deixa constància que “no consta que s’hagi formulat oposició contra l’acord d’execució de requeriment d’entrega de l’immoble, de data 27 de juliol”, i que per això es fa necessari fixar una nova data per al “llançament forçós”. Campos aclareix que no s’ha fet oposició perquè “considero que la saig no és competent”, tal com s’apunta en el recurs al Superior.

El lletrat sosté que la competència ha de continuar en mans del batlle Colom. El TSJ va fer l’admissió el setembre passat i Campos entén que la saig no pot fer l’execució fins que el Superior resolgui el recurs d’apel·lació.

Una reforma al Codi de Procediment Civil va permetre deixar el cas en mans de la saig. És precisament aquest traspàs amb el qual no està d’acord l’advocat dels dos avis, que insisteix que ha de ser el batlle qui recuperi l’expedient.

El Tribunal Constitucional va admetre que s’han vulnerat els drets a una defensa justa i el dret al procés degut. La Isabel i el seu germà estan en una situació d’espera angoixant per ser desnonats del pis que habiten des de fa quaranta anys. Campos també té la voluntat d’informar el GRECO. Els dos germans volen rebre la indemnització de l’administració de la Justícia i no de l’Estat, perquè argumenten que no es tracta “d’un error humà o de mal funcionament de la justícia”, sinó que hi ha hagut una actuació “dolosa”. La demanda no va entrar a la seu de la justícia, ja que la batlle va refusar-la directament.

La saig ja es va presentar el setembre passat amb dos policies al domicili per comunicar-los l’ordre del batlle de deixar l’habitatge i, tot seguit, va explicar que el Tribunal Constitucional havia aturat el desnonament. Es va excusar dient que no havia estat advertida de l’aute del TC, però que s’havia pogut informar. Segons ha pogut saber el Diari, la intenció del Govern és reubicar els dos avis en una pensió de forma provisional.

tracking