DEU MOLINS DE 100 METRES D'ALÇADA I 100 DE DIÀMETRE

Més autonomia energètica pel parc de Maià

Amb el parc eòlic de Maià la producció passarà del 21% al 31% a partir de final del 2025

Imatge virtual del parc eòlic del pic de Maià.SFGA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Principat avança cap a la sobirania energètica. Les obres del pla sectorial eòlic de Maià aportaran un 10% més d’autonomia en energies renovables, passant del 21% actual al 31%. Aquesta dada s’aproxima a l’objectiu que s’havia marcat l’executiu del 33% el 2030 i que el 2050 vol que sigui del 50%. El calendari previst pel Govern marca que en els següents tres mesos es farà l’avantprojecte, a final del 2024 s’obtindran els permisos d’obres i a final del 2025 el parc eòlic ja estarà en ple funcionament.

“El projecte suposa un abans i un després per al sector elèctric andorrà”, va dir el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, en la presentació del projecte a la premsa. Forné, que es va mostrar “satisfet”, va comparar aquesta obra amb la de la central hidroelèctrica d’Engolasters de fa gairebé un segle, que va suposar un canvi de paradigma “disruptiu” i que va ajudar a “democratitzar” el model elèctric. Precisament aquesta central, juntament amb els quatre estanys d’alta muntanya de Cabana Sorda, Juclà, Vall del riu i l’Illa, formen el 21% de la producció nacional d’energia renovable. Els quatre estanys actuen de reserves estacionals d’aigua per poder augmentar la producció hidràulica durant l’hivern i limitar l’impacte dels preus del mercat.

El secretari d’Estat va defensar el projecte per la gran volatilitat del mercat i per reduir l’exposició a empreses exteriors, ja que conflictes bèl·lics com els d’Orient o Rússia estan afectant les vies de comunicació, com la del canal de Suez, i matèries com el petroli estan pujant de preus. El projecte del parc eòlic aconseguirà reduir del 35% al 25% l’exposició als preus dels mercats veïns, com són Espanya i França, que en els darrers temps va arribar-se a multiplicar per set.

Al projecte, que gestionarà FEDA amb el 51% dels actius, no es descarta que entri el sector privat i és possible que, tal com va manifestar Forné, gràcies a l’acord d’associació el Banc Europeu d’Inversions financi part del projecte. Per altra banda, Forné va voler agrair la validació dels comuns de Canillo i Encamp, les dues parròquies que compartiran el parc eòlic, pels seus informes positius “preceptius i vinculants”. Forné va estar acompanyat del director d’Energia i Transports, Carles Miquel, que va repassar els detalls més tècnics del projecte. El parc eòlic constarà de deu aerogeneradors de 100 metres d’alçada i també 100 metres de diàmetre. “És una energia madura i fiable que crea una major producció a l’hivern”, va expressar. Cal recordar que per la geografia del país, el consum energètic és major a l’hivern, per aquest motiu Miquel creu que el projecte suposa un “valor afegit” que es queda a Andorra. Forné va recordar que van arribar a comprar a 1.000 euros el kWh, i el venien a 100 euros als consumidors. També va defensar l’augment de les tarifes elèctriques d’un 4,2%, tot i que FEDA hagués tingut uns ingressos extraordinaris de 20 milions d’euros. “FEDA també va tenir pèrdues rècord per valor de 20 milions d’euros i l’increment de les tarifes va servir per cobrir despeses i proporcionar un preu de la llum més competitiu”, va dir.

Imatge virtual del parc eòlic de Maià.

tracking