SANITAT
L'OMS avisa de la ràpida expansió d'una nova variant del coronavirus
La vacuna és efectiva i s’espera un augment de contagis les properes setmanes
Els casos de covid i de grip a Andorra estan en un moment àlgid. La propagació és molt ràpida encara que, sortosament, la majoria dels efectes secundaris del coronavirus són lleus. Tot i això, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha classificat, a causa de la seva ràpida propagació, la variant JN.1 de coronavirus com una variant d’interès (VOI) separada del llinatge original BA.2.86, però l’evidència disponible mostra que el risc addicional per a la salut pública mundial que planteja es considera actualment baix.
“Amb l’arribada de l’hivern a l’hemisferi nord, JN.1 podria augmentar la càrrega d’infeccions respiratòries a molts països”, adverteix l’OMS en un informe publicat, en què assenyala que està monitoritzant contínuament l’evidència i actualitzarà l’avaluació de riscos JN.1 segons calgui.
Segons l’informe, JN.1 “pot tenir algun avantatge antigènic per evadir la immunitat prèvia”, encara que no hi ha “riscos addicionals per a la salut pública en relació amb altres llinatges descendents d’òmicron que circulen actualment”. A més, l’organització detalla que “hi ha un ràpid augment de les infeccions per JN.1 a Europa i un probable augment dels casos, però l’evidència limitada disponible no suggereix que la gravetat de la malaltia associada sigui més gran en comparació amb altres variants”.
Segons les dades de l’OMS, JN.1 és present a 41 països “cosa que representa el 27% de les seqüències disponibles a nivell mundial”. A més, detalla que la prevalença de JN.1 va augmentar de l’11% al 45,5% a França, del 2% al 20% als Estats Units, de l’1,4% al 72,7% a Singapur, de l’1% al 10% al Canadà, de l’1,8% al 20,4% al Regne Unit i de l’1,8% al 23% a Suècia. L’OMS confirma que les vacunes continuen protegint contra malalties greus i la mort per JN.1