TREBALL

Queixes del sindicat sanitari per la suspensió de cursos de suport vital

La direcció del SAAS defensa que s’han programat altres formacions sobre reanimació

L'entrada al servei d'urgències de l'hospital.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La branca sanitària de la Unió Sindical d’Andorra (USdA) lamenta la suspensió “sense cap mena d’explicació” d’alguns cursos d’una formació “essencial, estructural per a l’hospital”. Es tracta de cursos de suport vital adreçats a atendre malalts que puguin patir una aturada cardiorespiratòria i que estan dirigits al personal dels serveis que es puguin trobar amb un pacient que tingui un episodi d’aquest tipus. “Això es pressuposta a principi d’any i es programen durant l’any i sense cap mena d’explicació per part de la direcció ni de recursos humans els últims quatre cursos s’han anul·lat.” La direcció de l’hospital apunta que se n’han suspès dos, un de suport vital avançat adult, i un de suport vital immediat. I que es va avisar “amb una antelació de cinc mesos pel que fa al primer i de tres pel que fa al segon.

L’òrgan de responsabilitat hospitalari justifica la suspensió per “la planificació d’altres tipologies de formació en suport vital durant l’any” i perquè hi hagi “equitat” entre els cursos de suport vital immediat i avançat que s’organitzen durant l’any. Defensen que “durant aquest any s’han dut a terme 14 cursos de suport vital, entre ells s’han fet com a novetat un de pediàtric i un de neonatal”. En aquests dos darrers van prendre part una trentena de professionals. I en total, en els diferents cursos, han pres part uns 150 sanitaris. Quant a les formacions anul·lades els perjudicats són també una trentena de treballadors, segons la informació facilitada pel SAAS.

El sindicat lamenta que “l’important del fet és que tenim professionals que s’haurien de formar de manera continuada, periòdicament en reanimació cardiopulmonar, des de bàsica a avançada, i que no s’ha fet”. Però, a més, hi afegeixen que “els afectats, que són sobretot de quiròfan, han fet evident la seva protesta perquè se’ls ha privat d’una formació necessària i obligatòria de la qual alguns d’ells els tocava acreditar-se perquè la formació caduca cada dos anys”. I una acreditació caducada, expliquen, implica tornar a fer el curs sencer. Apunten, a més, que eren formacions pressupostades i, per tant, amb partides assignades per fer-se.

La direcció sosté que aquest 2023 s’han dedicat 46.500 euros a aquest àmbit formatiu, que “és el que més pressupost rep del gobal de formació”. I asseguren que a principis del 2024 es farà la nova convocatòria de cursos.

tracking