L'ENS TAMBÉ RECORDA QUE LES ENTITATS TENEN UNA IMPORTÀNCIA SISTÈMICA

Toc d'atenció de l'FMI al sistema financer

L’organisme alerta que la gran mida dels bancs, que són sòlids, continua sent un risc

Seu central del Fons Monetari Internacional.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Fons Monetari Internacional (FMI) va fer públic a principi de setmana l’informe anual corresponent a Andorra després que una delegació de l’organisme s’hagi desplaçat al país les darreres setmanes. L’informe té un apartat dedicat al sistema financer del Principat i l’organisme monetari dona un toc d’atenció a la plaça andorrana en alertar que els bancs tenen una posició financera sòlida, però la seva gran mida continua sent un risc.

L’informe de l’FMI assenyala que tot i que la principal font d’ingressos dels bancs andorrans és el negoci de banca privada de risc relativament baix i les ràtios de capital i liquiditat són elevades, els bancs tenen una importància sistèmica. “A finals de 2022, els actius bancaris eren 5,5 vegades el producte interior brut (PIB), i els actius fora de balanç gestionats eren 20 vegades el PIB, amb els actius de cadascun dels tres bancs superant el PIB del país.

L’FMI indica que la introducció a Andorra d’un prestador d’última instància per mitigar un xoc temporal de liquiditat a un banc “és benvinguda”. Atesa la mida sistèmica del sector bancari, és important que el prestador d’última instància “tingui el suport d’una supervisió estreta i contínua i un marc de resolució ben dissenyat per garantir que els problemes crítics s’identifiquin i s’abordin aviat”.

L’organisme econòmic també assenyala respecte als bancs que tot i que els tipus d’interès més alts van ajudar a augmentar la rendibilitat de les entitats, cal mantenir la vigilància per part del supervisor. L’FMI assenyala que “una ampliació substancial dels marges d’interès va donar suport a la rendibilitat el 2022 i el 2023” i afegeix que “els riscos de crèdit es veuen mitigats per una intermediació financera relativament baixa i un palanquejament limitat, ja que dos terços de les empreses utilitzen els seus propis fons per al finançament”. Però l’organisme adverteix que “tanmateix, donada la prevalença dels préstecs a tipus variable, els tipus d’interès més alts poden pressionar la capacitat de pagament d’alguns prestataris i provocar un augment dels préstecs morosos”.

En el seu informe i respecte als bancs, l’FMI indica que el supervisor hauria de supervisar l’efecte dels augments dels tipus d’interès sobre la qualitat dels actius dels bancs i exigir-los que actuïn de manera proactiva en cas d’un deteriorament important. “Les grans exposicions i els préstecs connectats, típics en una economia petita, s’han de controlar i resoldre de prop”, expliquen, i recorden que “l’agitació bancària als Estats Units d’Amèrica i Europa el 2023 va revelar com l’estrès bancari es podria propagar ràpidament a causa dels canvis bruscos en el sentiment del mercat”.

Segons, l’ens “és primordial garantir que l’Autoritat Financera d’Andorra (AFA) sigui un supervisor autònom i amb tots els recursos que tingui el poder de dur a terme avaluacions profundes basades en el risc, fer complir les seves conclusions i desplegar una capacitat sòlida de gestió de crisi si cal”.

DIVERSIFICACIÓ ECONÒMICA

Fora del sistema financer, l’FMI considera un risc la poca diversificació de l’economia. Fer-ho “donaria suport al PIB real i al creixement de la renda real”. Andorra continua sent altament dependent del sector de l’hostaleria, i en particular del turisme d’hivern, recorda l’ens, i celebra que les autoritats i el sector privat estan prenent mesures per allargar la temporada turística tot l’any. “Una millor connectivitat i infraestructures potenciaran l’atractiu d’Andorra per al turisme i el desenvolupament de noves activitats econòmiques”.

tracking