MERCAT LABORAL

Els assalariats espanyols, els que més cobren

Els assalariats originaris de l’estat veí del sud perceben el sou mitjà més elevat, seguits pels francesos i els andorrans, que es troben en tercera posició

Gent fent tràmits a Immigració.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El salari mitjà dels assalariats originaris d’Espanya és el més alt del país, situant-se en els 2.639 euros, 305 més que el que perceben els andorrans i 168 euros més que els francesos, que tenen el segon sou més alt. Aquestes són dades recollides a l’informe que Andorra Recerca+Innovació (AR+I) va realitzar per analitzar l’impacte de la immigració al país. Per la zona baixa es troben les retribucions dels treballadors de Portugal, l’Argentina, les Filipines, Xile, el Marroc o el Brasil, que és la nacionalitat que menys cobra de mitjana, amb 1.674 euros.

A banda dels assalariats, l’informe també recull la feina dels treballadors per compte propi. Segons AR+I, hi ha més autònoms espanyols que de cap altra nacionalitat. El 2022, 3.260 persones d’origen espanyol van dur a terme activitats per compte propi. La xifra va suposar un 42,2% del total, mentre que els autònoms andorrans suposen el 21,1%. No obstant això, la tendència els últims anys ha anat a la baixa, ja que l’estudi recull que des del 2008 han augmentat els treballadors per compte propi d’altres nacionalitats a part de l’espanyola i l’andorrana, que continuen destacant per sobre de la resta, però amb menys percentatge que fa uns anys.

Com a dada a destacar, els treballadors per compte propi d’altres països –aquí s’inclouen totes les nacionalitats a part de l’andorrana, espanyola, francesa i portuguesa– són el grup que més ha augmentat durant els darrers anys. Si el 2008 hi havia 208 treballadors autònoms d’altres nacionalitats, aquesta xifra ha ascendit fins als 1.342 l’any 2022. Segons l’estudi, aquest augment es pot relacionar amb els canvis legislatius que van comportar l’obligatorietat de l’afiliació dels treballadors autònoms, i en part com a alternativa laboral davant la pèrdua de llocs de treball per la crisi econòmica, l’arribada de professionals al país i treballadors autònoms que poden tenir interès a instal·lar-se a Andorra. Entre les nacionalitats que han ocupat més quota de mercat els últims anys trobem els argentins, que el 2008 tenien onze treballadors autònoms al Principat, un 5,5% del total d’altres països, i, amb dades del 2022, ja suposen un 14%, que equival a 197 autònoms. La població britànica presenta una dinàmica oposada i el 2008 suposaven un 23% del total dels treballadors autònoms d’altres països, però aquest nombre s’ha reduït fins al 9%, tot i que en nombre total de treballadors han passat de 45 a 135.

Pel que fa als sectors en què desenvolupen les seves tasques els treballadors per compte propi, els més rellevants són els de les activitats immobiliàries i de lloguer, el comerç i reparació de vehicles de motor, l’hoteleria i la construcció. L’evolució més gran es troba al sector de les activitats immobiliàries. L’any 2008 hi havia 280 treballadors autònoms registrats, que suposaven el 12% del total. L’any 2022, es van registrar 2.960 treballadors per compte propi dins del sector immobiliari o de lloguer, el 38% del total. Pel que fa a la resta de sectors, tots han anat a l’alça, en part pel fet que el nombre de treballadors per compte propi que han arribat a Andorra s’ha multiplicat en els últims anys i l’obligació d’afiliar-se a la seguretat social que es va implantar l’any 2013. L’únic sector que ha patit una davallada d’autònoms és el de la neteja de llars, que ha passat de 165 el 2008 (7%) a 107 el 2022 (1%).

En paral·lel, també han disminuït el nombre de declarants voluntaris sense activitat, que van passar de 286 el 2018 a 30 l’any passat, atès que aquesta opció només es va mantenir per a les persones que havien cotitzat com a voluntàries de forma ininterrompuda com a mínim en els cinc anys anterior a l’entrada en vigor de la Llei de Seguretat Social, i que no estaven obligades a afiliar-se al règim general o a qualsevol dels règims especials.

Per nacionalitats, s’observa que els treballadors per compte propi d’Andorra, Espanya i França ocupen el primer lloc al sector d’activitats immobiliàries i de lloguers, entre un 34% i un 46%, mentre que la segona branca que més ocupen és el comerç (entre un 19% i un 28%). D’altra banda, els autònoms portuguesos ocupen majoritàriament el sector de la construcció, amb un 29% de la quota de mercat, i la segona feina que més ocupació genera als lusitans és l’hoteleria.

tracking