Formació

Tres reclusos van preparar el curs passat l'accés a la universitat

Onze reclusos més es van presentar a les proves per obtenir el títol de secundària

La presó de la Comella.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Tres interns del centre penitenciari de la Comella van iniciar durant el curs passat la preparació per als estudis universitaris a distància. Tots tres van abandonar la presó abans de culminar el curs, amb la qual cosa els seus expedients van ser traslladats a centres associats de la UNED, la institució d’ensenyament espanyol a distància amb la qual el ministeri d’Educació té subscrit un conveni per tal que els reclusos puguin formar-se per accedir a estudis superiors.

Segons exposa la memòria de l’activitat que el centre de formació al llarg de la vida du a terme a la presó, dos dels tres alumnes es van matricular al curs d’accés per a majors de 25 anys i una altra alumna ho va fer en la formació per a majors de 45. Les classes van començar al novembre, però aquesta darrera alumna va deixar la presó aquell mateix mes. Els altres dos estudiants van continuar fins a final de febrer les classes preparatòries –quan també van deixar la Comella– que van a càrrec de professors voluntaris dels tres sistemes educatius i de professionals liberals per explicar conceptes jurídics.

El mes d’abril passat el Govern i la UNED van prorrogar dos anys més el conveni que facilita aquesta formació al centre penitenciari de la Comella. La relació es va signar el 2018 i es va renovar per primer cop el 2021 “per tal d’afavorir l’accés a la formació entre els interns del centre penitenciari, facilitant així la reinserció social i fomentant la realització personal i la cohesió social i cultural per mitjà de la igualtat d’oportunitats”, va defensar l’executiu llavors.

L’àmbit formatiu a la presó també inclou la possibilitat que els interns es puguin treure el títol de segona ensenyança. Durant el curs passat onze reclusos es van presentar a les proves, que es van realitzar al mateix centre penitenciari. A la primera convococatòria –l’octubre del 2022– es van inscriure quatre alumnes i un va obtenir el diploma. La segona convocatòria va realitzar-se durant el març d’aquest any i hi van concórrer els set alumnes restants; un va aprovar l’examen i també va obtenir el nivell B1 de català. La memòria del centre de formació al llarg de la vida celebra els resultats dels altres sis candidats, que van aprovar algunes assignatures i van obtenir uns resultats que auguraven una bona preparació per obtenir el títol si es presentaven en posteriors convocatòries.

La presó ofereix les classes preparatòries per a l’examen dividides en cinc mòduls (ciències socials, llengua catalana, informàtica, matemàtiques i llengua francesa) i durant el curs hi van assistir quinze interns. La memòria del centre de formació al llarg de la vida destaca que són classes amb una assistència molt regular i amb una acceptació notable entre els reclusos que decideixen reprendre els seus estudis.

MÒDULS D'INFORMÀTICA

L’oferta formativa de la presó es completa amb els mòduls per ensenyar els programes del paquet Office, essencialment Word i Excel. Durant el curs passat es van estructurar en dos quadrimestres. En el primer, del setembre al gener, van assistir a les classes sis interns del mòdul de preventius i quatre van obtenir el certificat d’assistència. El segon quadrimestre es va desenvolupar entre el febrer i el juny i hi van prendre part set reclusos del mòdul de penats i de dones. Tots set van fer-se amb el diploma d’assistència. Es tracta del sisè any que es du a terme l’aprenentatge en competències digitals i durant el curs s’ha renovat el material amb quatre ordinadors, un projector i una impressora.

tracking