CONSTRUCCIÓ
El Consell contracta per a una obra una empresa investigada pels abusos a peruans
L’adjudicació és per als treballs de substitució i ampliació de la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques
El Consell General va fer pública ahir l’adjudicació del concurs per al subministrament i els treballs de substitució i ampliació de la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en les cobertes dels edificis de la sindicatura a l’empresa EM-T SA per un import de 121.738 euros, IGI inclòs. El contracte té una durada de 10 setmanes, segons va publicar ahir el Consell General en el seu butlletí. La sorpresa en el sector està motivada perquè l’adjudicatària ha estat en el punt de mira de l’executiu perquè en la seva plantilla té peruans que han estat contractats per Casyre, empresa peruana que trasllada els obrers des de Lima i que porta molt de temps en mig de la polèmica pels incompliments del contractes i abusos a la plantilla en les condicions de vida.
EM-T i Casyre tenien obert un expedient sancionador juntament amb una tercera subcontractista de la qual no va transcendir el nom. La majoria de peruans arriben de la mà de Casyre, propietat de Francisco Javier Castro, que ha tingut problemes recurrents amb els obrers que després s’incorporen a la plantilla d’EM-T. Casyre és una empresa peruana que va iniciar les seves activitats econòmiques i comercials el 2 de gener del 2022 aprofitant la falta de mà d’obra per cobrir les necessitats del sector. El treballadors s’incorporen al personal d’EM-T i aquesta els paga mensualment les nòmines.
La gran polèmica va sorgir perquè Casyre –en contra del que s’estipulava al contracte– reclamava després 900 euros als obrers a canvi de l’allotjament i la manutenció, de dilluns a dissabte, ja que els dies de descans queden fora d’aquest pacte. Les males condicions de vida i també laborals –en alguns casos se’ls feia treballar en negre a 7 euros l’hora els diumenges– han situat Casyre en el punt de mira de la polèmica, esquitxant també EM-T per la subcontractació.
Aquest mal ambient es va traduir en una petita rebel·lió entre el personal, que ha anat denunciant de manera anònima un tracte que consideren denigrant. Només un empleat es va atrevir a afrontar totes les conseqüències. Va ser acomiadat, es va quedar sense sostre i sense menjar, va quedar en mans d’Afers Socials i amb una pensió però sense ingressos, i fa uns dos mesos la lluita va obtenir la seva recompensa en forma de 14.000 euros d’indemnització per part de Casyre, que va preferir pactar i no anar als tribunals.
Tot els obrers que han contactat amb el Diari han coincidit que han treballat per EM-T en diversos projectes, alguns per a particulars i altres en blocs de venda en zones privilegiades. La ministra d’Economia i Treball, Conxita Marsol, va fer unes declaracions en les quals avisava que calia acabar amb aquestes pràctiques i expulsar les empreses que donen una mala imatge i no respecten la legalitat del país.
NOVA TONGADA DE TREBALLADORS AMB PITJORS CONDICIONS QUE ELS ANTERIORS
La nova tongada de treballadors peruans ja està preparada per integrar-se a les obres tan aviat arribin al Principat i disposin del permís d’Immigració, que només té una vigència de sis mesos i s’ha d’anar renovant la plantilla. Tot el conflicte permanent amb aquest col·lectiu, les denúncies que han fet els treballadors no han servit de res, ans al contrari, ja que els que s’han d’incorporar ho fan encara amb pitjors condicions que els que marxen i, segons les explicacions que els va donar l’administrador de Casyre -empresa que ha canviat el nom-, presumptament incomplint la legislació andorrana en matèria laboral. Dins d’aquest paquet de greuges l’empresa intenta treure’s de sobre els punts que més polèmica han generat i els traspassa als obrers. D’aquesta manera, per exemple, deixa de pagar el bitllet d’avió de Lima a Barcelona, i són els obrers qui han d’abonar el passatge, que no és gens econòmic. Un altre canvi, també negatiu per als treballadors, és que al nou contracte es deixa molt clar que l’allotjament i l’alimentació van al seu càrrec. Qui ho vulgui haurà de pagar 500 euros mensuals de l’alberg.