Afluència turística
Un 70% d'ocupació hotelera fins a cap d'any
La previsió de la Unió Hotelera és assolir unes dades molt similars a les de l’any passat en aquest primer tram de les festes
És innegable la influència del sector serveis en l’economia del país. L’oferta hotelera del Principat comptava a final de l’any passat amb un total de 226 allotjaments turístics de modalitat hotelera, incloent-hi hotels, aparthotels, hostals, residències i pensions. El nombre total de llits oferts als visitants ascendia a 31.736, segons el departament d’Estadística. És fàcil pensar, doncs, que el Nadal és el particular agost del sector, però tot i això, l’ocupació varia segons els dies i les festes en què cau. El director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi Pujol, creu que “se sol pensar que pels dies de Nadal és quan més es despunta, però no és així”. El director de la Unió Hotelera explica en una conversa amb el Diari que des de l’UHA separen en dos segments les seves previsions durant les festes. Per al primer tram apunten a una ocupació que se situarà al voltant del 70%.
Els dos segments en què divideixen les festes són els 14 dies naturals entre el 24 de desembre i el 7 de gener. Per una banda, la setmana que comprèn del 24 al 30 de desembre i, per altra, la del 31 al 7 de gener. I dins de cada setmana, diferents torns. Per exemple, el primer torn, el del 24 i el 25 de desembre, és el més baix. Malgrat això, Pujol creu que hi ha hagut “una mica de gent” aquests dies. El director opina que la davallada al 24 i al dia de Nadal es deu al fet que “a la gent li sap més greu estar fora de casa per Nadal que per Cap d’Any”, diu.
Per Sant Esteve, la xifra repunta i es recupera fins al dia 30, quan considera “alta” l’ocupació. Les previsions per la setmana en la que ens trobem, la darrera del 2023, situen les reserves entre un 70% i un 71%, dades molt similars a les que es van obtenir l’any passat, ja que oscil·laven entre el 68% i el 72%.
El cap d’any fa, paradoxalment, baixar una mica l’afluència fins a una escala “mitjana”, i aquesta augmenta en el tram entre el 2 i el 4 de gener, quan se situa com a “alta”. Per Reis, entre els dies 5, 6 i 7 de gener torna, més o menys, a xifres similars que per cap d’any. Pujol expressa que la majoria de visitants no sol fer estades llargues i aquestes, en pocs casos, superen la setmana.
Queda palès, doncs, que en els dies de tradicional reunió familiar l’afluència de visitants és menor que la resta de dies. Per aquest motiu, no és d’estranyar que ahir hi haguessin retencions arreu del país. A les 17 hores, Mobilitat havia registrat l’entrada de gairebé 13.000 vehicles. A primera hora ja es van començar a registrar les primeres cues per accedir al país, les quals es traslladaven fins a la Portalada en sentit nord i a la carretera general 1 al centre de Sant Julià de Lòria en sentit nord. A mig matí hi va haver trànsit dens al centre del país, concretament a l’avinguda Tarragona i a l’avinguda Salou en sentit nord, mentre que a la tarda es van registrar retencions d’accés a Andorra i per l’N-145, a l’avinguda Tarragona, també hi va haver cues a la carretera general 2 d’entrada a Canillo i Encamp en sentit sud i a la carretera general 4 a la Massana en sentit sud i també cues de sortida a la RN-22 de sortida del Principat per la frontera francoandorrana. Una part de la densitat es va concentrar a darrera hora de la tarda a la sortida del Principat per la frontera hispanoandorrana i fins el vespre no hi va haver circulació fluida.
ELS PREUS
Pel que fa als preus, la percepció del director de la Unió Hotelera d’Andorra és que aquests estiguin “un pèl per sobre” respecte el 2022, i augura un increment que balla entre “el 4% i el 6%”. Respecte a aquest augment, que respon també a l’increment del cost de la vida, Pujol pensa que “sí o sí” s’inclou dins els preus generals que s’ofereixen durant la temporada d’hivern i que no és un fet casual del calendari festiu de finals d’any. Un cop passi Nadal es veurà si aquest any es repeteixen els pics d’ocupació dels passats.