SALUT
Augment important dels casos de virus respiratoris i de grip
El ministeri amplia al 31 de gener la campanya de vacunació dirigida als més vulnerables
Les dades que recopila setmanalment el ministeri de Salut constaten l’augment de l’afectació de grip i virus respiratoris els darrers dies. I especifica que la població més afectada és la franja àmplia que va dels 25 als 64 anys. Les darreres dades actualitzades són les de la setmana passada –fins al 24 de desembre– i indiquen que la taxa d’incidència de les anomenades infeccions respiratòries agudes s’ha situat vora els 300 casos per 100.000 habitants i que “es pot observar un augment progressiu en el nombre de casos notificats”. Quant a la grip la taxa d’incidència calculada és més baixa, de 60 casos per 100.000 habitants, però s’especifica que està per sobre del llindar epidèmic de grip, que se situa en 18,14 casos per 100.000 habitants. I que “la darrera setmana s’han duplicat el nombre de casos identificats”.
Per protegir els col·lectius més vulnerables en un període en què, a més, l’elevada concentració de reunions familiars afavoreix la circulació i contagi, el ministeri de Salut va anunciar l’ampliació fins al 31 de gener de la campanya de vacunació contra la grip i la covid-19. Segons la nota de premsa enviada per l’executiu l’objectiu és facilitar la protecció dels vaccins a les persones majors de 60 anys o amb factors de risc que encara no se’ls hagin administrat “i així augmentar la seva defensa envers aquests virus respiratoris”. L’executiu va recordar que es consideren persones amb factors de risc, a banda de les majors de 60 anys, les que pateixen malalties cròniques que poden empitjorar a causa d’un contagi, les persones amb obesitat mòrbida i les dones embarassades.
Des de l’inici de la vacunació, a finals del mes d’octubre, s’han administrat 6.895 vacunes contra la grip i 2.290 dosis contra la covid-19. A més, l’autoritat sanitària va remarcar d’altres mesures preventives que són útils davant les malalties respiratòries en èpoques que circulen amb força com ara mantenir una higiene de mans freqüent, ventilar sovint els espais tancats, evitar aglomeracions i quan no és possible fer servir la mascareta i tapar-se la boca i el nas en esternudar. El ministeri també convida a mantenir la prevenció que es va normalitzar durant la pandèmia i utilitzar la mascareta si es tenen símptomes respiratoris per evitar estendre la infecció.
La situació a Andorra no és aliena al que està succeint a la resta del continent, segons la informació recopilada pel ministeri. La taxa d’incidència detectada d’infeccions respiratòries agudes creix i s’indica que la contribució del SARS-CoV-2, respecte al total de les malalties respiratòries ha sigut més alta que la de l’afecció anomenada VRS i la grip. S’apunta que la incidència de la covid és més baixa que l’any anterior. D’Andorra no es disposa de l’afectació concreta de la malaltia origen de la pandèmia.