FONTS D'ENERGIA

El parc del Maià, símbol de la “sostenibilitat”

L’informe previ admet que els molins suposaran un impacte paisatgístic “molt significatiu” però advoca per considerar-los un element de lluita contra el canvi climàtic

Simulació dels aerogeneradors al Maià.SFGA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Dos elements són els més crítics en referència a l’avaluació de l’impacte ambiental del parc eòlic del Maià, assimilables a qualsevol instal·lació d’aquestes característiques: la petjada sobre el paisatge i l’afectació en les aus. Sobre el primer, la informació preliminar que fa part de la documentació que ja s’ha posat a exposició pública com a primer tràmit per tirar endavant el projecte admet que l’impacte paisatgístic previst “és molt significatiu” perquè els aerogeneradors seran visibles a molts quilòmetres de distància. Però es rebutja apostar per mesures encaminades a camuflar-los. A l’inrevés, s’advoca perquè la població n’assumeixi la presència en un entorn natural “com un element símbol de la sostenibilitat d’Andorra”, d’un canvi de model energètic que defensa les fonts verdes mitigadores del canvi climàtic.

Quant a l’impacte sobre la fauna, ja el 2018 es van encarregar sengles estudis perquè experts avaluessin quines espècies d’aus tenien presència a la zona (també de pas) i quins riscos podia comportar una instal·lació d’aquestes característiques que, per la seva idiosincràsia, pot provocar no només impactes per xoc, també alteracions de rutes migratòries o de l’hàbitat. Un d’específic abordava els efectes sobre espècies de ratpenats. Els resultats d’aquells estudis apuntaven que la instal·lació era compatible amb les aus que s’hi havien detectat.

Un extens informe encarregat a l’empresa Biocom localitzava, fruit d’un treball de camp, 25espècies. Cal remarcar que el projecte preliminar era molt més extens que el que es tirarà endavant: fa cinc anys es plantejaven 24 aerogeneradors, quan en el projecte actual en són 10.

El document concloïa que una espècie, el corriol pit-roig, presentava un perill de destrucció d’hàbitat molt alt. En el cas del pardal d’ala blanca el risc era alt. Tres espècies presentaven una amenaça elevada quant al procés reproductiu: l’alosa vulgar, la gralla de bec vermell i la perdiu blanca. No era, però, el nivell màxim d’amenaça. Un altre risc derivat de la instal·lació és l’efecte barrera, que està relacionat amb l’alteració de rutes de vol. L’impacte sobre el pardal d’ala blanca es considerava molt alt i es qualificava d’alt el risc per a quatre espècies més: àguila daurada, corriol pit-roig, gralla de bec vermell i passerell comú. El risc de col·lisió era molt alt per a una única espècie, el voltor comú. I, finalment, s’analitzava l’efecte destorb del parc eòlic en les aus presents a la zona. I aquest efecte era alt (no al grau màxim) per a la gralla de bec vermell.

L’informe incidia en el perill extra sobre espècies en perill d’extinció i en citava quatre: corriol pit-roig (destrucció d’hàbitat, efecte barrera), trencalòs (perill alt de col·lisió), àguila daurada (efecte barrera alt) i pardal d’ala blanca (destrucció d’hàbitat, barrera). Però concloïa que la instal·lació és compatible per l’escassa presència d’aquestes espècies a la zona, malgrat que instava a prendre-hi mesures correctores referents al tipus d’aerogeneradors, a maximitzar la visibilitat de les aspes o a concentrar al màxim els molins, sempre que ho permetessin els requisits tècnics.

FINAL DEL 2025: DATA D'ARRENCADA

Posar a exposició pública la informació preliminar del projecte (fins al 29 de gener) és el primer pas d’un procés que ha de culminar a final del 2025, quan s’ha fixat que pugui funcionar. El projecte ha obtingut l’aval de Canillo i Encamp, que són les que han de cedir els terrenys. A partir d’aquí, s’ha d’elaborar l’avantprojecte els primers mesos del 2024 i, a final d’any, s’hauria de disposar dels permisos d’obres. Amb el projecte s’hauria de fer l’estudi ambiental i preveure’n totes les mesures correctores.

L'IMPACTE

1 Impacte sí, però rebuig a voler camuflar-lo

Els aerogeneradors seran visibles a molts quilòmetres de distància. Però la voluntat no és camuflar-los, sinó que es vegin com un “símbol” d’energia neta.

2 Estudis del 2018 sobre l'impacte a la fauna

L’any 2018 es van elaborar dos informes sobre l’impacte en les aus de la zona. S’hi valorava el risc sobre la reproducció, els hàbitats o el de col·lisió.

3 Una instal·lació compatible, però amb correccions

Els informes van concloure la compatibilitat de la instal·lació amb les aus de la zona, però instava a prendre mesures per minimitzar-ne l’afectació.

tracking