reportatge

Els turistes miren els preus

La gent que visita el Principat aquests dies creu que els preus han pujat molt els últims anys, ja no val la pena venir només a comprar i cal buscar estades més llargues, amb més activitats

Tursites al Poblet de Nadal.A.R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Venir a comprar a Andorra ja només serveix si fumes o beus”. Així de contundent es va mostrar l’Òscar, veí de Sabadell i originari de Sevilla, que va aprofitar les festes per pujar a comprar. I encara que la majoria d’opinions dels turistes que han visitat el país aquests dies no siguin tan radicals, molts estan d’acord amb el fet que els preus ja no són tan barats com fa uns anys i quan visiten el país ja no és per comprar, sinó que busquen estades més llargues i amb més activitats.

Un exemple d’estades llargues és la Marta Rozas, que va venir a passar tres dies al país i, tot i que també va lamentar l’augment de preus, va assegurar que “els paisatges i l’esquí” compensen la seva estada. Això sí, un altre punt que no li va agradar va ser la “massificació” i el fet d’haver de fer cues amb el cotxe i en alguns restaurants del centre, una queixa que molts turistes enquestats van compartir.

La Fina Arsac, originària de Saragossa i veïna de la Seu d’Urgell des dels últims 35 anys va afirmar que porta “venint a Andorra de manera regular els últims 20 anys, i l’augment de preus és alarmant”, però va afegir que “tal com estan les coses, a Catalunya tampoc trobes preus gaire diferents, està tot molt malament”, va acabar. Ella va aprofitar les vacances per passar un parell de dies a Andorra i visitar el Poblet de Nadal.

El turisme andorrà també deixa lloc als enamorats. El Guillem Mingote i la Júlia Salinas, de Barcelona tots dos, van vindre per celebrar l’any de relació. Per ells aquesta va ser la primera vegada que venien, per tant, no tenen prou informació per comparar els preus, però asseguren que “els aliments són més cars que als supermercats espanyols”.

D’altra banda, altres economies més potents no opinen que el país sigui car. La Marie i l’Olga, una parella del Regne Unit que visitaven per primera vegada el Principat no troben que res sigui “excessivament car”. Elles van venir una setmana a esquiar i van assegurar que el millor del país eren les vistes que s’aconsegueixen des dels miradors i la gent local, que les van tractar “molt bé en tot moment”, mentre que el pitjor de la seva estada van ser les cues i les acumulacions de gent.

Veient la pujada dels productes al país, tots els turistes enquestats van estar d’acord amb el fet que Andorra val més la pena visitar-la si vens més d’un dia i aprofites els atractius turístics del país. La majoria van afirmar que la millor activitat per fer era esquiar i gaudir de l’oferta de pistes.

A més a més, els enquestats que van visitar Andorra prefereixen els hotels tradicionals per davant d’altres plataformes d’allotjament en línia. Tots els turistes, menys el Guillem i la Júlia, van optar per dormir en un hotel d’entre dues i quatre estrelles. A part, tots van afirmar que havien triat la capital per allotjar-se per la comoditat i la bona connexió amb la resta del país, i dins d’Andorra la Vella la zona preferida va ser la més cèntrica.

Visitants gaudint de les atraccions turístiques.

tracking