NEGOCIS EN POBLES PETITS
Un matrimoni obre el primer forn de pa d'Estamariu
Estamariu, un poble de l’Alt Urgell de només 130 habitants, va inaugurar el primer forn de pa. Els impulsors d’aquest negoci van ser Esther Masana i Quim Sànchez, veïns de Terrassa que van arribar a Estramariu l’estiu passat amb el projecte d’obrir un forn que donés servei als veïns del poble, i també a les localitats pròximes, on la parella repartirà pa als pobles que no disposin d’aquest servei.
L’establiment, que es diu Ca la Xata en honor a la padrina de Sànchez, que ja va obrir un forn de pa Terrassa, estarà situat al centre del poble. La família té 3 fills i Sànchez és la quarta generació d’una saga de forners. A Terrassa tenien un forn, en el qual treballaven els dos, va comentar la parella.
A Estamariu, l’home es fa càrrec del pa, amb varietats com l’elaborat amb espelta, sègol, o l’integral amb nous. Ella, per la seva banda, és la responsable de l’elaboració dels dolços, com les magdalenes, les galetes, els croissants o una de les seves especialitats, el pastís de pastanaga.
Ara, i després de diversos mesos d’obres, els veïns d’aquesta petita localitat disposen del primer forn de pa des de divendres. Fins ara, no existia cap altre comerç al poble i els veïns s’havien de desplaçar fins a la Seu o fins a Martinet per poder comprar pa.