Economia

L'IPC baixa al 4,5%

El descens s'ha produït per la reducció de preus dels grups d'habitatge i aliments

Comparativa de l'IPC del desembreEstadística

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els preus han acabat el 2023 a la baixa. L'Índex de Preus al Consum (IPC) se situa al desembre en el 4,5%, segons la variació interanual del càlcul avançat que ha publicat Estadística aquest matí. La dada de tancament de l'any suposa una disminució de cinc dècimes respecte a l'IPC del novembre passat. El 2022 va acabar amb una inflació del 7,1%.

El Govern preveu que l'IPC de final d'any sigui la xifra que s'apliqui per revisar els sous, el que suposa que les retribucions fins al salari mitjà, fixat en 2.400 euros, s'apujaran un 4,5%. L'increment del sou mínim serà d'un 7%, segons els indicadors que treballa el ministeri de Conxita Marsol després que patronal i sindicats no hagin assolit un acord per actualitzar els salaris.

Estadística indica que la reducció de la inflació està motivada per l'evolució dels preus dels grups Habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles; el d'aliments i begudes no alcohòliques i també el d'esbarjo, espectacles i cultura. L'informe especifica que el grup Transports ha provocat un augment de l'IPC perquè "la baixada de preus dels carburants ha sigut menys intensa que la del mateix mes de l'any passat".

L'IPC avançat a Espanya corresponent al desembre deixa la inflació a final d'any en un 3,1%, una dècima per sota de la xifra del novembre, segons Estadística. L'indicador de França no s'ha fet públic encara.

tracking