COSSOS ESPECIALS
Els bombers portaran fins al límit les mesures de pressió
Els sindicats de bombers, que anuncien que dos agents han deixat de fer guàrdies per suplir la baixa d’efectius, alerten que no volen fer més “favors” al Govern
Dos bombers deixen de fer guàrdies per suplir la baixa d’efectius. Aquesta és una de les conseqüències de les mesures de pressió que el cos de bombers va anunciar que duria a terme a l’inici d’aquest nou any per tal d’assolir millores salarials. Des del sindicat de bombers SIBA, un dels tres que hi ha al cos, van remarcar que no és una “vaga”, simplement que “alguns bombers han decidit que deixaran de fer hores extres” per deixar de fer “favors”. La previsió de la durada de les mesures del sindicat és “indefinida” mentre que el Govern va mantenir el silenci i va instar a la següent reunió dels sindicats del dia 11 amb la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné. La darrera reunió amb l’executiu es va produir la setmana passada amb Molné i també el cap de govern, Xavier Espot, i va ser el detonant per a l’inici de les anomenades “mesures de pressió” del cos de seguretat.
La baixa dels dos bombers es tradueix en el fet que al Parc Central d’Andorra La Vella seran 8 agents i no 9 com correspondria tenir normalment, i al del Pas de la Casa 3 quan a l’hivern han de ser 4 bombers treballant per torn. El quart bomber del Pas de la Casa es desplaçarà aleatòriament per cobrir la manca d’efectius d’altres parcs. Cal recordar que a Andorra hi ha quatre parcs de bombers, a part del de la capital i el Pas de la Casa, també hi ha el de la Massana i Canillo, tots amb tres bombers de guàrdia.
“Fa temps que estem sota mínims i al final el que estem fent és salvar els mobles”, van indicar fonts del SIBA al Diari. L’afectació real de la falta d’efectius és que, per extingir un hipotètic incendi de gran magnitud, pot provocar deixar altres àrees desprotegides. Un foc com el que va succeir a Sant Julià el 19 de desembre, en què va morir una veïna de l’edifici Prat Gran, suposa una dotació mínima de vuit bombers: un sotsoficial i dos bombers amb el camió escala, els mateixos amb el camió de foc i dos bombers més amb l’ambulància. Tot això, sense comptar que al camió de foc hi hauria d’haver dos binomis, un per fer salvament i l’altre per extingir l’incendi, a més d’un tercer binomi per fer relleus en cas que aquest posés en perill la vida dels professionals. En el pitjor dels casos, en un incendi com el dels Serradells o de l’edifici Tiffanny’s, s’hauria de cridar a reforços d’altres parcs de bombers sumats als dos bombers de muntanya, mentre que simultàniament també es farien torns d’ambulàncies i accidents de trànsit. Tot i això, no hi arribarien ni “amb tots els efectius de guàrdia”. Des del sindicat opinen que “fins ara es refiaven de la bona voluntat dels bombers que estaven de festa i hi anaven”.
El Govern va indicar que és “un tema que s’està tractant i analitzant internament” i confien a arribar a una solució a la següent reunió, que se celebrarà el dijous 11 de gener. Des del cos de bombers avisen que hi van amb intenció “d’escoltar i veure si s’ha avançat en algun aspecte”, però tenen “dubtes”, atès el curt termini entre la primera reunió i aquesta. Un altre punt de conflicte és el complement de vaga que rebran de manera parcial els agents de les últimes promocions de policies i agents penitenciaris, que Espot va anunciar que els Bombers no tindrien. Tot i no haver-lo rebut mai, consideren que no rebre’l suposa un greuge comparatiu, però des del govern es va informar que s’estudiaran altres demandes que van plantejar, com l’obligatorietat de viure a Andorra o l’exclusivitat de treballar únicament al cos, a més de la revisió de la graella salarial.
VUIT ALUMNES DE POLICIA COMENCEN EL PERÍODE DE FORMACIÓ
Set homes i una dona van ser nomenats agents de policia en període de formació, segons va aprovar el consell de ministres la setmana passada. El Govern va informar ahir que els vuit alumnes van superar les proves d’accés de la darrera convocatòria i seguiran el procés formatiu, que té un termini de durada que oscil·la entre els 6 mesos i els 9 mesos. Els alumnes hauran d’adquirir una sèrie de coneixements de diferents branques, les quals aglutinen legislació penal i general, deontologia professional i normativa policíaca, ordre públic, circulació, tècniques d’intervenció, de tir i armament, entre altres qüestions. Una vegada superada la formació inicial, seran nomenats per un període de prova d’un any i, si acaben positivament aquests dotze mesos, es convertiran definitivament en agents de policia, indica el Govern en un comunicat. L’executiu va ressaltar que amb l’increment d’efectius a la policia es compleix “el compromís amb la seguretat ciutadana com a baluard social” i va destacar que el cos està integrat actualment per 258 agents.