Turisme

L'ocupació hotelera per Reis serà alta tot i la falta de neu

La previsió hotelera per a aquestes dates és optimista perquè ronda vora el 80%

L'eix comercial ple de vianants ahir a la tarda.Víctor González

detail.info.publicated
Roger Saladrigues

Creat:

Actualitzat:

Tot i la falta de neu a les estacions d’esquí i que aquest cap de setmana passen els Reis de l’Orient, l’ocupació turística és alta per aquest dissabte i diumenge. Segons la Unió Hotelera (UHA), les previsions per als dies 6 i 7 de gener són bones, atès que les xifres d’ocupació rondaran el 80%. Es tracta d’un valor força semblant al d’altres anys per aquesta època, ja que per exemple la temporada passada va ser del 81,55%. Les pistes d’esquí no estan del tot operatives per la falta de nevades i això ha motivat que alguns hotels de les parròquies altes hagin patit algunes cancel·lacions a última hora. A Grandvalira ahir van tenir un domini esquiable de 87 quilòmetres dels 215 que hi ha. De totes maneres, alguns allotjaments turístics situats a prop de pistes estan entre el 70% i el 80% per aquestes dates.

El Wuau Hotel Segle XX, de Ransol, va detallar que treballaran entre aquests valors, tot i que és una mica menys que l’any passat. S’han trobat que enguany tot és a última hora i ho atribueixen a la falta de neu, però també a altres factors, com la manca de poder adquisitiu, per exemple. Pel que fa a l’Hotel Piolets Soldeu Centre, estaran al 85%, malgrat que l’any passat l’ocupació va ser més alta. Un dels factors seria l’estat de la neu, ja que una de les treballadores va mencionar que es van fer consultes sobre aquest tema i que a més hi va haver cancel·lacions. El Xalet Besolí, localitzat a Arinsal, tindrà una activitat del 70% per aquest cap de setmana. En el seu cas, van relatar que es tracta d’una activitat inferior respecte al mateix període del 2022 perquè estaran al voltant d’un 25% per sota. Des d’aquest recinte van comunicar que han tingut força anul·lacions de clients estrangers i que segurament han estat fruit de la manca de precipitacions. En altres l’ocupació no arribarà el 50%, com ara a l’Hotel del Tarter. En el centre del país la previsió és que les habitacions s’omplin més. L’Hotel Panorama o l’Hotel Cosmos, tots dos d’Escaldes-Engordany, van confirmar que rondaran el 90%. Des del Panorama expliquen que estaran al 93%, unes dades força semblants a les que van tenir l’any passat, tal com van ratificar. També van manifestar que han patit algunes cancel·lacions, però que al final van entrar noves contractacions gràcies a un tipus de client diferent del d’altres anys.

En línies generals, les festes de Nadal van ser bones perquè es va vorejar la plena ocupació, especialment per Cap d’Any. Tot i això, el balanç del mes de desembre no va ser tan positiu com el de l’any passat, segons dades de la UHA. L’ocupació va ser del 58,9%, 4,45 punts percentuals inferior a l’obtinguda el 2022. La patronal apunta que això és degut al fet que el desembre del 2022 era l’inici d’una temporada sense restriccions i que, per tant, “les ganes de tornar eren molt altes”.

La UHA també va comunicar ahir que l’ocupació de l’any 2023 es va situar en un 59,67%. Aquesta magnitud se situa dos punts percentuals per sobre de l’any anterior i quatre punts percentuals respecte al 2019, el curs abans que aterrés la pandèmia. Per això asseguren que “aquesta xifra consolida la recuperació i l’estabilitat del sector hoteler després del període 2021 fins al 2023”.

Turistes a l'avinguda Carlemany.

tracking