MEDI AMBIENT

La situació a la gossera millora, però la xifra de cans encara és alta

Les adopcions dels últims mesos redueixen la sobreocupació que hi havia a l’octubre passat

Tres gossos a les instal·lacions de la gossera.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Roger Saladrigues

Creat:

Actualitzat:

La situació a GosSOS, la gossera oficial del Principat, és estable després d’uns mesos complicats per la sobreocupació que van tenir a les instal·lacions. Les adopcions dels últims dos mesos han permès millorar la situació, ja que el mes d’octubre hi havia un total de quaranta-set gossos, quan la capacitat màxima era només de quaranta-dos. “Vam tenir overbooking, més gossos que lloc, però el mes de novembre i desembre va ser un moment molt bo d’adopcions”, va explicar Jesús Cardesín, director de la gossera. El novembre fins a dotze gossos van ser adoptats i el desembre en van ser quatre. Unes bones xifres, atès que la mitjana mensual és de set, segons dades facilitades per GosSOS. Precisament va ser el mes de novembre quan es va registrar el rècord d’adopcions que s’han realitzat en els darrers tres anys. Fins aquell moment, el nombre més gran va ser l’agost del 2022, amb nou. Amb l’entrada del gener, l’activitat del centre no ha minvat perquè ja hi ha hagut dues famílies que han acollit dos gossos més. Tot plegat ha generat una baixada important d’animals, que ha permès als treballadors respirar alleujats tenint en compte que l’octubre va ser “complicat, perquè va ser moltíssima feina”, comentava Cardesín. “El que volem és la màxima llibertat per al gos i que surti, i tenint-ne tants era un esforç extra”, va afegir el director.

La implicació de voluntaris va ser clau per superar la sobreocupació, que els van ajudar en algunes tasques, com passejar-los, per exemple. En aquests moments el refugi disposa de 31 exemplars, unes xifres millors que en temporades passades i que consideren que “està bé d’haver rebaixat, però encara són molts”, manifestava el responsable. La gossera atribueix el gran nombre d’adopcions del mes de novembre a la campanya executada per xarxes socials, però sobretot “a la solidaritat i el caràcter de les persones que s’hi van implicar”, va afirmar Cardesín, que va afegir: “Quan coneixes els gossos, és molt difícil que no te n’acabis enamorant”. També hi va ajudar la quantitat de cans que van tenir en aquella època, d’una edat rondant els sis mesos.

L’any passat el recinte va rebre 104 gossos, una quantitat lleugerament menor que el 2022, que va ser de 110. Bona part de les donacions van ser per cessions, tal com van apuntar des del servei. Els motius serien per problemes amb l’habitatge, com ara que els propietaris no volen que hi hagi animals dins la llar o per motius de manteniment. També hi va haver persones que van al·legar “problemes de comportament, però la gran majoria no els ha sabut entendre, perquè després quan són aquí es porten bé”, detallava Cardesín. Aquest apartat representaria el 12%, segons diuen des del centre. Ara l’objectiu de GosSOS és que la gent adopti els gossos més vells, ja que en disposen d’una dotzena; la gent no se’ls mira tant per l’edat que tenen i enguany volen posar èmfasi en aquesta qüestió.

tracking