COMISSIÓ
Investigació al Consell per saber què ha passat a l'Agència de Protecció de Dades
La comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals entrevistarà la cap de l’agència i les treballadores per aclarir la situació a l’entitat
La comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals portarà a terme una investigació per esbrinar com s’ha arribat a la situació actual a l’Agència Andorrana de Protecció de Dades (APDA). Després de les dimissions de tres inspectores en un any, la comissió executarà entrevistes tant amb la directora, Resma Punjabi, com amb les treballadores que durant aquest període han estat a sou de l’agència. Així ho va explicar ahir la subsíndica general, Sandra Codina, després de la reunió mantinguda amb els grups parlamentaris de les formacions polítiques per tractar i trobar solucions amb el context que s’ha arribat. Es vol escoltar totes les implicades a través de les seves intervencions i aportacions perquè després els grups parlamentaris i la comissió legislativa treballin conjuntament per modificar la llei de protecció de dades.
“Penso que és molt bo el que està fent la comissió legislativa d’Interior d’entrevistar tant la directora com les investigadores per treure l’aigua clara del que ha passat”, va afirmar Codina. La subsíndica va deixar clar que el seu paper i el del síndic, Carles Ensenyat, consisteix només a jurar els càrrecs del personal de l’APDA i a recollir les notificacions de renúncies, i va insistir que són els grups parlamentaris i alhora la comissió legislativa els encarregats de nomenar i designar les inspectores i la directora. Per això va acabar declarant que “tenim una relació i un contacte, però en cap cas nosaltres no sabem aquí què ha passat, per això les entrevistes”, va declarar Codina.
La comissió es dedicarà a analitzar els fets per tal “de treure la part més positiva de tot plegat per fer una modificació com Déu mana, que és realment la necessitat”, apuntava la subsíndica. La intenció és desenvolupar les accions amb la màxima celeritat possible perquè la llei es pugui aprovar cap al mes de març. Sobre el canvi legislatiu, encara no està gaire clar què es rectificarà, tot i que un dels aspectes podria ser la designació dels nomenaments. “Potser partim de la base que potser els nomenaments no són de la manera que s’haurien de fer, potser haurien de ser funcionaris”, va plantejar Codina, que a continuació va acabar agregant: “S’ha de fer un treball i tots els grups parlamentaris, que finalment són ells els que nomenen, han de veure què es pot fer per solucionar situacions que no ens han agradat”. També va fer referència a les competències directes de la directora davant la resta de treballadores. “Unes competències directament sobre les inspectores no les té perquè són càrrecs jurats, i s’ha de mirar què és el que s’ha de modificar perquè sigui molt més àgil i garantista”, va remarcar Codina.
En aquests moments l’APDA només disposa d’una inspectora, i ara per ara sembla que continuarà així perquè en un principi no hi haurà noves contractacions. “Hem de funcionar aquests dos mesos amb una sola inspectora, i per això volem treballar amb rapidesa, perquè tan bon punt acabin aquest treball d’aquesta modificació puguin fer una altra contractació”, va assegurar la subsíndica.
Abans de la junta dels grups parlamentaris, el cap de Govern, Xavier Espot, va opinar sobre el tema. El dirigent va admetre que l’entitat té un problema de “fons” i que cal buscar solucions per tenir prou personal a llarg termini. “Poca cosa hi podem fer”, va esmentar, deixant clar que cal “reconduir” l’agència “per donar-li certa estructura”.
AE VOL 1,1 MILIONS MÉS PER A LES PENSIONS DELS FUNCIONARIS
Andorra Endavant va destacar ahir la “necessitat” d’incrementar la partida pressupostària pel que fa a les pensions de jubilacions dels treballadors públics, afegint 1,1 milions d’euros als 4,5 milions que ara hi destina Govern. Segons va informar el grup parlamentari, calen més tècnics especialitzats per treballar al departament de Funció Pública i menys contractacions d’empreses per dur-ho a terme. Per altra banda, Concòrdia va considerar que s’ha de fer un replantejament de l’ús de les tauletes i les pantalles als centres educatius i va “qüestionar les polítiques del ministeri d’Educació” en aquest àmbit, segons va recollir una pregunta oral presentada al Govern per a la sessió de Consell General del dijous de la setmana vinent. La formació va afirmar que la demanda d’informació “deriva de les recomanacions de prudència de l’OCDE i del pla anunciat pel ministeri per avaluar l’ús de tecnologies en l’escola andorrana”, va exposar en un comunicat. El grup parlamentari que presideix Cerni Escalé també vol preguntar sobre els desviaments de vols a l’aeroport d’Andorra-la Seu, i va assenyalar que vol saber les estratègies que planteja l’executiu per revertir i millorar la situació, especialment per l’ampliació de les línies regulars de vols a altres destinacions europees.