SALUT
Assandca apunta a Grifols per la falta de centre de radioteràpia
El president de l’Assandca creu que el Govern preferia el tractament de la multinacional
Grifols podria haver estat un dels motius pels quals no es va fer la planta de radioteràpia. Així ho creu el president de l’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia, que va apuntar que la farmacèutica estava treballant en una tècnica per tractar el càncer coneguda com a immunoteràpia, un tipus de tractament que consisteix a utilitzar substàncies produïdes pel cos o en un laboratori per millorar el sistema immunitari i ajudar el pacient a trobar i destruir les cèl·lules canceroses. Aquest tractament hauria estat el preferit pel Govern a causa també de les relacions entre Andorra i la companyia, i és que la immunoteràpia fa uns anys semblava que podria ser el tractament definitiu contra el càncer, però recentment s’ha vist que funciona d’una manera similar a la resta, va apuntar Saravia, que va lamentar que “han passat 5 anys, i no tenim ni Grifols ni planta de radioteràpia a l’hospital”.
La lluita per aconseguir una planta de radioteràpia és un dels principals temes que preocupa a l’Assandca des de fa 5 anys. Llavors, el Govern de Toni Martí va fer les preparacions per instal·lar una planta de radioteràpia al Principat, concretament, en un pàrquing de propietat pública al costat de l’hospital, segons va recordar Saravia, però amb el canvi de Govern aquesta opció es va deixar córrer i actualment “Espot no vol parlar de la unitat de la unitat de radioteràpia”, va lamentar el president de l’Assandca.
Saravia va recordar que “el càncer és una malaltia que cada any augmenta” i hi ha projeccions que apunten que de cara al 2030 “un 50% de la població sofrirà un càncer directe”. Actualment, al país se’n detecten uns 400 casos cada any, fet que sumat a la població total d’Andorra, “ja hauria de ser motiu per tenir una planta de radioteràpia al país”, va asseverar Saravia. Tanmateix, Govern continua donant negatives a l’associació, que segueix lluitant i proposant mesures per assolir aquesta unitat de tractaments. Una de les problemàtiques que l’executiu argumentava en contra de la planta de radioteràpia era la falta de professionals especialitzats en el tractament contra el càncer. Des de l’Assandca, la solució que estan estudiant i que suggeriran al ministeri de Salut és obrir una planta de radioteràpia similar a la que hi ha a Tortosa, que és gestionada a distància per la unitat de radioteràpia de l’hospital Sant Joan de Reus. En el cas de Tortosa, la població que es beneficia d’aquesta planta és de 30.000 habitants. Per tant, Saravia va raonar que a “Andorra, que som 80.000, hi hauria d’haver màxima prioritat per una planta de radioteràpia”. Aquesta mesura evitaria els desplaçaments a Barcelona que els pacients de càncer han de realitzar per ser tractats.
BONA REBUDA DE LA MILLORA DE LES AJUDES ALS PACIENTS
Saravia va valorar positivament la mesura de Govern d’augmentar un 50% les prestacions que es donen als pacients i als seus acompanyants quan han de rebre tractaments fora del Principat. Abans de la pujada, Saravia va afirmar que l’ajut de Govern no cobria les despeses del malalt i del seu acompanyant si havien de buscar una habitació d’hotel i, a més, pagar els àpats. Per tant, va veure amb bons ulls que s’hagin augmentat les prestacions, que en el cas de l’allotjament han passat de 42,84 a 64,25 euros diaris si es tracta de cobrir una sola persona, o 96,4 si són dues persones. Pel que fa als àpats han augmentat de 16,06 euros a 24,10 euros diaris. L’Assandca també va iniciar els contactes per aconseguir que l’acompanyant del pacient cobri una certa quantitat de diners, ja que “el càncer és una malaltia llarga i sovint els acompanyants han de deixar la feina per períodes llargs de temps per poder estar amb la persona malalta”, va apuntar Saravia, que va comunicar la proposta a la ministra d’Afers Socials, Trini Marín.