JUSTÍCIA

El Consell Superior insta una nova llei per retardar la digitalització

Rossell demana la pròrroga per “prendre una mica de consciència i saber com està el dossier”v

Patricia Silvestre jura el càrrec de fiscal adjunta.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Consell Superior de la Justícia, Josep Maria Rossell, va lamentar ahir durant la jura de Patrícia Silvestre com a fiscal adjunta que Sindicatura tirés enrere l’esmena de DA per prorrogar fins al febrer del 2025 l’entrada en vigor de la Llei d’accés electrònic a la justícia, que servirà perquè alguns tràmits i algunes notificacions es puguin fer en línia. Rossell va explicar que el més adient en aquesta qüestió era una pròrroga per tal que els membres del Consell Superior de la Justícia poguessin prendre consciència i saber com estava aquest dossier, ja que el seu equip, que va entrar en funcionament el 15 de novembre, necessitava temps per “conèixer una mica més el text”. Si res no canvia, la digitalització de la justícia entraria en vigor a l’abril d’aquest any.

El següent pas del CSJ per aconseguir la pròrroga serà buscar que es promogui un projecte o una proposició de llei per tal d’assolir l’endarreriment de la digitalització i, de pas, modificar “en l’àmbit tècnic” algunes qüestions com que alguns procediments de notificacions “en lloc de ser de 5 dies, haurien de ser de 3”, va especificar Rossell, que va apuntar que encara s’estan estudiant totes les modificacions que es plantejaran. Tanmateix, seran qüestions “bàsicament tècniques”, va aclarir Rossell.

Un altre motiu per demanar la pròrroga va ser que el CSJ va rebre alguns comentaris “tant del Col·legi d’Advocats, com d’altres col·lectius”, en els quals transmetien certa preocupació perquè veien que l’aplicació de l’accés electrònic a l’abril era “massa imminent i potser el text no estava prou afinat”, va explicar Rossell.

La llei vigent preveu que durant un temps puguin conviure el paper i el digital per tal de fer la transició més còmoda per a tothom, tant per als professionals de la justícia com per als usuaris. A més, tot i que el CSJ vol que l’aplicació del canvi es faci el febrer del 2025, Rossell va afirmar que segurament es començaria a aplicar abans, ja que es farien proves pilot perquè tothom es pugui acostumar a la situació. El president del CSJ va acceptar que és possible que algunes parts del sistema judicial no estiguin conformes amb la digitalització. Rossell va explicar que “una llei d’aquestes característiques quan tothom està acostumat a una manera de fer, implica que t’has de posar al dia” i és possible que “la comoditat que alguna gent tenia, deixi de tindre-la”, fet que l’exministre de justícia interior va reconèixer que pot provocar “un cert recel”. Tanmateix, va afegir que el canvi al digital farà que la justícia sigui més àgil i funcioni millor. Rossell va demanar “un esforç de tots plegats” per afavorir la digitalització i va asseverar que “no hi ha alternativa, hem d’anar cap aquí”.

ALLIBERAR ESPAI PER COMPLIR LES CONDEMNES NOCTURNES

El president del CSJ va apuntar que solventar el problema de sobrepoblació al centre penitenciari que alenteix el compliment dels arrestos nocturns es competència del ministeri de Justícia Interior. Rossell va explicar que el problema ve arran de l’habilitació d’una part del centre penitenciari com a mòdul de salut mental, fet que va reduir l’espai disponible. Per solucionar-ho, va proposar “trobar una solució pel tema del mòdul de salut mental i alliberar algun espai en el qual es puguin complir les penes”. Una solució que caldria treballar amb el ministeri i el Govern.

PATRICIA SILVESTRE JURA EL CÀRREC DE FISCAL ADJUNTA

Patrícia Silvestre Gracia va jurar el càrrec de fiscal adjunta ahir a la seu de la justícia. Silvestre va començar el 2019 com a secretària judicial de la Batllia i des del gener del 2023 va exercir com a fiscal adjunta en pràctiques.

tracking