COMUNICAT TÈCNIC

La Uifand vol saber els riscos de blanqueig dels actius virtuals

El supervisor durà a terme un estudi a tots els subjectes obligats del sistema financer

El cap de la Uifand, Carles Fiñana, en una roda de premsa.arxiu

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Unitat d’Intel·ligència Financera (Uifand) farà un estudi a tot el sistema financer del país per conèixer els riscos de blanqueig de capitals i finançament del terrorisme relacionats amb els actius virtuals. L’organisme ha emès un comunicat en què informa que des dels organismes internacionals s’ha posat èmfasi en els riscos de blanqueig de capitals i finançament del terrorisme derivats de les noves tecnologies en l’àmbit financer i, en especial, en relació amb els actius virtuals i els riscos inherents vinculats a la seva pròpia naturalesa.

Per consegüent, “el Principat d’Andorra està efectuant una profunda avaluació de l’ecosistema d’actius virtuals existent dins el territori, de la prestació de serveis d’actius virtuals i del marc legal andorrà en aquest sentit”. La Uifand convida tots els subjectes obligats a participar en l’estudi mitjançant la resposta d’un breu qüestionari facilitat, completat degudament amb dades de la seva activitat. “Malgrat que molts dels subjectes obligats poden no tenir cap tipus de vinculació amb el sector dels actius virtuals, és de vital importància la seva resposta, atès que aquest fet permetrà obtenir una imatge més fidedigna la situació al Principat”, adverteixen.

ÀREES VULNERABLES

El comunicat també explica que el qüestionari està dissenyat per recollir la informació mínima que permeti identificar les àrees més vulnerables i els riscos de blanqueig de capitals i finançament del terrorisme derivats dels actius virtuals en el context andorrà. Dita informació pretén captar l’experiència pràctica dels subjectes obligats per la Llei 14/2017, incloent-hi l’experiència amb els clients i potencials clients, possibles consultes en relació amb actius virtuals o proveïdors de serveis d’actius virtuals, coneixement dels seus riscos, així com del marc legal existent, entre d’altres.

La Uifand indica que la metodologia d’avaluació ha estat desenvolupada recentment pel Banc Mundial i està reconeguda i acceptada internacionalment. Així mateix, aquesta metodologia segueix les recomanacions del Grup d’Acció Financera Internacional (GAFI), un cos intergovernamental que desenvolupa i promociona els estàndards en matèria de prevenció i lluita contra el blanqueig de capitals i finançament del terrorisme, el qual és d’aplicació internacional.

tracking