MODEL TURÍSTIC
Uns inversors estan disposats a assumir el deute de Naturland
Un grup d’empresaris està disposat a assumir tot el deute de Camprabassa a canvi d’una nova concessió dels terrenys de l’ecoparc lauredià
Un grup d’empresaris format per andorrans i estrangers vol desenvolupar un nou projecte turístic als terrenys de la Rabassa de Sant Julià de Lòria. Segons va poder saber el Diari, a canvi de la concessió dels terrenys de Naturland, el grup estaria disposat a assumir tot l’endeutament de Camprabassa, la societat que gestiona l’ecoparc lauredià.
Els promotors encara no s’han constituït com a societat, però fa molts mesos que treballen en el projecte i ja n’han redactat el pla d’empresa. La proposta està tan avançada que ja va arribar al comú abans de les eleccions del 17 de desembre. Ara tot depèn de la majoria comunal. Si avui mateix s’aprovés en sessió de consell treure a concurs una nova concessió dels terrenys de la Rabassa, aquest grup d’empresaris tindria tota la documentació preparada per presentar-hi una oferta.
Així doncs, amb aquesta proposta sobre la taula s’obren tres alternatives per al futur de la Rabassa. En primer lloc, desestimar l’oferta d’aquest grup d’empresaris i mantenir el projecte actual de Naturland. Un dels arguments a favor d’aquesta opció és l’evolució del negoci de l’ecoparc des que va assumir-ne la direcció Xabier Ajona el maig del 2020. Des d’aleshores Ajona i el seu equip han aconseguit incrementar la facturació de Naturland gràcies a l’augment de la despesa mitjana per client. Naturland treballa amb l’objectiu que l’any que ve o, a tot estirar, el 2026 ja no necessiti rebre aportacions periòdiques del comú per sobreviure.
En l’entrevista que va concedir a DiariTV dimarts de la setmana passada, el cònsol major lauredià, Cerni Cairat, va afirmar que manté la confiança en Ajona. A més, va mostrar-se partidari de no tancar Naturland sempre que aconsegueixi funcionar sense finançament comunal en els propers anys i va remarcar que cal avançar cap a un model turístic menys massificat i més respectuós amb l’entorn natural de la Rabassa.
La segona opció és no tenir en compte la proposta d’aquest grup d’empresaris i tancar l’ecoparc. Defensada anys enrere per Cairat, aquesta alternativa no és exempta de riscos. Liquidar Camprabassa obligaria el comú a assumir tot el deute de la societat, ja que n’és l’avalador. Segons van assegurar fonts properes al comú, la factura pujaria a uns 20 milions d’euros, un import que comprometria les finances de la corporació. Abaixar la persiana de Naturland no només tindria un impacte econòmic, sinó també social. Una seixantena de persones perdrien de cop la feina, i això sense comptar-hi els treballadors de temporada.
Finalment, la tercera opció a l’abast de la majoria comunal és treure a concurs una nova concessió perquè aquest grup s’hi postuli i, si no hi ha una proposta més atractiva, desenvolupi el seu projecte empresarial als terrenys de la Rabassa. L’avantatge principal d’aquesta alternativa és, per descomptat, la proposta d’assumir tot el deute de Camprabassa. Des que va inaugurar-se el 2007, l’ecoparc ha generat uns 20 milions de pèrdues acumulades i ha estat incapaç de continuar funcionant sense el suport financer del comú. No és una exageració afirmar que Naturland ha estat un llast per a les arques comunals. Només cal recordar com el 2015 la corporació va estar a punt de tancar els comptes al límit del màxim d’endeutament permès per la llei. Tan sols va anar-hi de 60.000 euros.
LES ALTERNATIVES
1 Mantenir l'activitat a Naturland
L’evolució del negoci des de l’arribada de Xabier Ajona és el principal argument a favor de mantenir l’activitat a Naturland.
2 Liquidar Camprabassa i tancar el Parc
Tancar l’ecoparc obligaria el comú a assumir l’endeutament de Camprabassa, ja que n’és l’avalador.
3 Treure a concurs una nova concessió
El grup d’empresaris està disposat a assumir l’endeutament de Camprabassa a canvi d’una nova concessió.