INICIA LA SEGONA FASE DEL PLA

La digitalització de les empreses no compleix les expectatives de Govern

L’executiu apunta a les societats que no volen sortir de la seva zona de confort

Marc Rossell i David Vicente a la presentació.SFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El programa de digitalització no està “complint les expectatives” pel que fa a la inclusió del teixit empresarial dins de la iniciativa. Ho va anunciar ahir David Vicente, director del programa de transformació digital, durant el balanç de la primera fase de l’estratègia de digitalització 2020-2030, que va fer juntament amb Marc Rossell, secretari d’estat de transformació digital.

El problema recau sobre les empreses “que estan dins la seva zona de confort –la no digital– i creuen que poden seguir com sempre”, va assegurar Vicente, que per arreglar-ho va apuntar a la pedagogia i a “abaixar les barreres d’entrada” al món digital, siguin “econòmiques, o de coneixement”.

Rossell, que va matisar les paraules de Vicente, va apuntar que “les empreses grans ja tenen integrada la digitalització”, però el repte és arribar als petits comerços, que sovint “tenen un gran volum de clients i no poden aixecar el cap per veure les seves necessitats digitals”, va remarcar el secretari d’estat. Rossell va afirmar que, tot i els problemes mencionats, “no hi ha cap negativa per part del teixit empresarial” envers la digitalització, i que “no es tracta de trobar-se una porta tancada, sinó saber quan tocar-la”.

El secretari d’Estat va valorar positivament la feina feta en la primera fase del pla i va destacar que, des que es va engegar l’estratègia, el 42% dels tràmits que es fan es realitzen de forma telemàtica (106.940 tràmits) envers el 26% que es realitzava el 2022 (59.668 tràmits). Així mateix, Rossell va recordar que es compta amb un total de 42.699 certificats digitals emesos, dels quals 35.607 són actius.

Andorra continua sota la mitjana europea a l’Índex d’Economia i Societat Digitals (DESI) de la Unió Europea. El principat actualment ocupa la posició 19 de 27, prop de la mitjana europea, que se situa a la 15a posició, i quatre posicions per sobre de fa quatre anys. Rossell va destacar també que durant aquest temps també s’ha creat l’Agència Nacional de Ciberseguretat i un marc normatiu que la regula, així com el llançament del programa d’acompanyament per a la digitalització de les empreses amb ajuts econòmics concrets.

Un cop establertes les bases de la digitalització durant la primera fase, l’objectiu serà continuar amb les línies marcades i en el període 2024-2027, el segon dels tres marcats pel pla, on es buscarà aprofundir en la gestió i adopció del canvi tant per part de la ciutadania com de la mateixa administració.

DIGITALITZACIÓ MAJORITÀRIA AL 2030

Per a l’any 2030, el pla marca diversos objectius: que el 100% de les empreses i el 90% dels ciutadans disposin de certificat digital; potenciar l’ús dels tràmits digitals al 75% mitjançant la Seu Electrònica, amb processos àgils i interconnectats; assolir una nota mitjana de 8/10 en la maduresa digital del teixit empresarial; garantir que el 80% de la població disposi de capacitats digitals bàsiques; aconseguir que el 100% de les administracions públiques estiguin interconnectades a través del bus d’Interoperabilitat, i aconseguir que el 75% de les empreses utilitzin serveis de Cloud, Big Data o IA.

tracking