CONFIRMACIÓ DELS DIVUIT MESOS DE PRESÓ CONDICIONAL

El TC avala la pena al policia que va dir “moro de mierda” a un company

El Constitucional considera “discriminatòries i ofensives” les paraules de l’acusat

L'edifici policial de la carretera de l'Obac, on es van produir els fets.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional (TC) ha rebutjat el recurs d’empara interposat per l’agent de policia condemnat a 18 mesos de presó condicional per discriminar per raó d’origen un company del cos. La condemna va ser imposada pel Tribunal de Corts el 28 d’abril de l’any passat i ratificada per la sala penal del Tribunal Superior el 30 d’octubre. El TC avala el contingut de les resolucions de la jurisdicció ordinària i troba “mancat de contingut constitucional” el recurs interposat per l’agent, que esgrimia una presumpta vulneració del dret a la jurisdicció, reconegut per l’article 10 de la Constitució, i que no ha estat admès a tràmit.

Tal com ja va defensar davant el Tribunal de Corts i el Superior, el condemnat va al·legar que les paraules dirigides a l’altre agent –i que textualment van ser: “Eres un Judas, moro de mierda, negro, vete a Melilla con tus amigos moros, te voy a rajar el cuello como han hecho tus amigos de Niza, te voy a matar, moro cabrón”– no es van fer amb la intencionalitat apuntada pels tribunals, sinó que s’emmarcaven en una relació d’insults i amenaces mútues però proferides durant anys “a mode de juguesca”.

Però el Constitucional considera que les paraules “són objectivament discriminatòries i ofensives” i malgrat reconèixer que el significat dels mots pot variar “en funció del context, de les circumstàncies, dels llocs i de les relacions entre les persones”, en aquest cas “de les actuacions es desprèn que les paraules en qüestió van ser dites seriosament, en un to que no era el de cap juguesca i que, segons les declaracions dels testimonis, van incomodar les persones presents”.

L’alt tribunal afegeix que a la connotació negativa s’ha d’afegir que s’havia produït un atemptat islamista a Niça i que el condemnat atacava el company després que el germà d’aquest accedís a un alt càrrec governamental. La referència a Melilla venia donada per l’origen de la família de la víctima. Per tot plegat, el TC considera que l’acció del policia havia de ser qualificada com a delicte major de discriminació per injúria pública d’una persona per raó del seu origen.

tracking