Sanitat

Salut preveu un increment de la despesa pel cost dels diagnòstics i els tractaments

Del Pacte Nacional es desprèn que continuarà l’escalada de preus en diagnosis i tractaments

Helena Mas durant la presentació del Pacte.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La despesa sanitària creix i no ho fa únicament per l’envelliment de la població, com es podria pensar, sinó també pel cost que s’ha de destinar al diagnòstic i el tractament, en constant evolució amb l’encariment que això implica, i aquesta és una de les qüestions que es va posar sobre la taula durant la presentació del Pacte Nacional de Salut als partits polítics i grups parlamentaris. “Si volem millorar, hem de fer una despesa en diagnòstic i tractament i també en la modernització i remodelació de la maquinària”, va exposar Carol Puig, representant de DA en el seguiment del Pacte, que va afirmar que això afectaria la partida pressupostària: “S’haurà d’incrementar de forma progressiva, evidentment no es pot fer en un any o dos, requereix un termini llarg”, subratllant que a més de la incidència que s’ha de realitzar en diagnosi i tractament per tractar les malalties, cal tenir en compte el creixement de la despesa en les ampliacions necessàries dels nous edificis, referint-se a l’ampliació de l’hospital, el trasllat dels malalts mentals o les despeses derivades de l’atenció primària, amb els nous CAPs de Canillo i de Ciutat de Valls i amb la remodelació del CAP del Pas de la Casa.

Per Manel Linares, de Ciutadans Compromesos, “la despesa sanitària s’incrementarà a tot arreu de forma exponencial, perquè tot i que la població envelleix de forma sana, les noves proves diagnòstiques i terapèutiques i els tractaments són més bons, però més cars”. Linares va matisar que esdevindria necessari també una optimització dels recursos: “Per poder estar a l’última haurem de racionalitzar la resta, i el Pacte Nacional de Salut ha d’ajudar a aconseguir-ho”. Igualment, Judith Salazar, des del PS va incidir que, estan a l’expectativa de quins recursos i quina assignació pressupostària es farà de cadascuna de les branques que planteja el Pacte de Salut.

En la planificació de recursos que implica l’acord, alguns partits van subratllar la dels recursos humans, que entraria emparat dins de la branca d’accés a una assistència sanitària de qualitat, sostenibilitat i equitat del sistema. En aquest sentit, Linares va exposar la manca de producció que pateix el país, a excepció d’infermeria, i va incidir en la importància de consolidar la captació de personal sanitari, tot i que fos a llarg termini. Segons va detallar Puig, es tractaria de fer una planificació integral amb un recorregut de 20 anys, motiu de crítica per Noemí Amador, d’AE, que esperava resultats a curt termini.

La proposta llençada pel Govern arriba avui a les mans dels interpel·lats, que tindran tres setmanes per presentar esmenes.

ELS PARTITS CELEBREN LA INCLUSIÓ DE L'EIX DE RECERCA I INNOVACIÓ AL PACTE SANITARI

La inclusió de recerca i innovació com a un dels eixos principals del Pacte de Salut va crear bones expectatives en tots els partits polítics. Judith Salazar, del PS, va subratllar que recerca i innovació és una “de les branques més fluixes en l’actualitat i començar a desplegar-la resulta fonamental”. Igualment, la liberal Cristina Rico va aplaudir la incorporació d’aquest eix i va destacar la necessitat de legislar molts dels aspectes relacionats amb aquest bloc. Per Manel Linares, de Ciutadans Compromesos, la inclusió resulta vital per afrontar els reptes futurs i va incidir en el fet que “s’hauria de treballar a mitjà i llarg termini”. Carol Puig, de DA, va comentar que un dels aspectes cabdals en la recerca i la innovació és la d’impulsar un “marc propici per al seu desenvolupament”, com ara el foment de la participació dels professionals en l’àmbit de la recerca, així com una formació contínua. Puig també va enumerar les principals eines per al desenvolupament de la branca, com ara el desplegament de recursos digitals, la prescripció de la recepta electrònica o la millora de les aplicacions mòbils.

tracking