Salut
Mas preveu que la recepta electrònica sigui una realitat el proper estiu
Assegura que el vademècum dels productes sanitaris per al nou servei digital ja està enllestit
La ministra de Salut, Helena Mas, preveu que la recepta electrònica entri en funcionament al “tomb de l’estiu” d’enguany, “segurament abans de la festivitat de Meritxell”, va afirmar. Segons Mas, el pas previ per engegar el nou servei digital, el qual implicava l’elaboració d’un vademècum dels productes sanitaris, ja està enllestit. Una tasca que la ministra va voler exalçar, ja que el catàleg aglutina més 200.000 articles provinents de França i d’Espanya, amb un descriptiu de 60 ítems cadascun. Ara, en paraules de Mas, “mancaria desenvolupar el software que enllaci el catàleg amb la història clínica i les farmàcies, és en això en el que estem treballant i és una de les prioritats per l’impacte positiu que tindrà en els usuaris”.
Mas va fer aquestes declaracions durant la presentació d’una primera proposta del Pacte Nacional de Salut als mitjans de comunicació, després de fer-ho amb els agents sanitaris, entitats i grups polítics, tot insistint que “es tracta d’un document viu que evolucionarà amb les propostes de tots aquests grups, que en total comprenen més de 50 persones”.
La ministra va situar la recepta electrònica com una de les eines digitals estratègiques del Pacte Nacional de Salut, tan prioritària com, per exemple, les enquestes de salut, situades dins l’eix de promoció de la salut i pendents de realitzar-se des de la passada legislatura. Mas va exposar que es farien tres enquestes, la infantojuvenil, la d’adolescents i la d’adults, a un total de 900.000 persones. En aquests moments es treballa en el disseny de les enquestes i es calcula que cap a finals del 2025 se’n pugui obtenir l’anàlisi. La idea és que en paral·lel es treballi en els indicadors i sistemes de registre.
En l’àmbit de prevenció de malaltia, que també està inclòs en el Pacte, la ministra va anunciar que, a més dels programes de cribratge de càncer de mama, còlon i recte, es vol implementar el de càncer de pulmó, “tot i que estarem pendents dels nous programes que puguin sorgir en els nous escenaris de la recerca científica”.
L’accés a una assistència sanitària de qualitat és un altre dels pilars en què se sustenta el Pacte Nacional, on se situa l’ampliació de l’hospital. Mas va anunciar que aquest 2024 finalitzarà el desenvolupament del pla funcional, mentre que el projecte constructiu està previst per al 2025. En aquest bloc també es preveu l’adquisició del robot quirúrgic Da Vinci amb l’objectiu de reduir les estades hospitalàries.
Pel que fa al repte legislatiu, la ministra va esmentar cinc lleis que es duran a terme durant la legislatura, i en va destacar la Llei de l’oblit oncològic, que està prevista per al 2025.
LA DONACIÓ DE CÒRNIA, EFECTIVA A MITJANS DE MARÇ
Dins del gran eix de la promoció i protecció de la salut i prevenció de la malaltia que estableix el Pacte Nacional de Salut, la ministra de Salut, Helena Mas, va destacar que la donació de còrnia es faria efectiva els propers mesos, “tant de bo abans de Sant Josep”, va precisar. La ministra va explicar que en aquests moments ja està tot preparat i que només faltaria tancar el marc legislatiu en espera de les directrius internacionals, ja que aquest mes de gener ha de sortir una regulació europea a la qual caldrà adaptar-se. La ministra també va aprofitar per anunciar que es preveu que la donació de teixits es pugui fer el 2026, i la donació d’òrgans, el 2027. Les mesures arriben, segons va anunciar la ministra, “després d’un treball intens els darrers anys per desenvolupar el marc legislatiu, i la consecució de la donació de medul·la òssia”.