Talls de carreteres de tres dies per les protestes a França

Els manifestants es concentraran avui a la cruïlla de La Croisade, via que uneix el país amb França

La cruïlla de La Croisade, a França.GOOGLE MAPS

detail.info.publicated
Àlex RipollRoger Saladrigues

Creat:

Actualitzat:

El tram final d’aquesta setmana es preveu complicat a pocs quilòmetres de la frontera nord del país. Els agricultors francesos tenen la intenció de tallar carreteres com a senyal de protesta per l’augment dels preus dels carburants. Aquest fet pot afectar les entrades de vehicles per la zona de la duana gal·la durant tot el cap de setmana. Des del passat dijous grups del sector primari ja han bloquejat algunes autovies franceses per la indignació de les reformes mediambientals que vol aplicar la Unió Europea i que afecten negativament les seves economies, però des d’avui i fins diumenge les concentracions damnificaran el Principat. I és que des de la duana andorrana van explicar ahir en aquest rotatiu que des de França els van avisar que a partir de les 10 del matí els pagesos tallaran l’N22 i l’N320, en el punt de la cruïlla de La Croisade. Les autoritats franceses els van transmetre que el més probable és que es produeixin retencions amb piquets i que, per tant, hi haurà problemes circulatoris per entrar al Principat. De fet, hores més tard la prefectura d’Arieja va comunicar que l’accés al Pas “quedarà tallat a les 10 hores per un temps indefinit des de l’Ospitalet”. També van notificar que els viatgers hauran de planificar un viatge més llarg a través d’Espanya o pel túnel de Pimorent.

El Govern va publicar ahir un comunicat en què aconsellava consultar la informació viària davant els talls de l’accés des de França. L’executiu va recomanar revisar les xarxes de Mobilitat periòdicament “entre les 10 del matí i les 5 de la tarda”.

Els comerços del Pas de la Casa poden ser els més afectats per les protestes dels agricultors. Òscar Ramon, president de l’Associació de Comerciants del Pas, va apuntar que aquests dies ja havien notat menys entrega de subministraments, però la preocupació més gran és que els talls de carreteres suposin “perdre el cap de setmana”, fet que suposarà “un fort cop” als comerços del Pas, ja que molts experimenten el dia més fort de vendes durant el cap de setmana.

La no arribada de compradors francesos també preocupa els supermercats del Pas. El Supermercat Alfa va apuntar que donen el cap de setmana “per perdut”, perquè el nivell més gran de transaccions es produeix els dissabtes, coincidint amb l’arribada dels compradors francesos, que aprofiten els preus més baixos del Principat. En la mateixa línia, un treballador del Super Seoane va lamentar que la protesta a França els afectarà perquè tenen “molts clients francesos” els caps de setmana. Per sort, va afegir el treballador, no patiran escassetat de cap mena de producte, ja que els caps de setmana “mai reservem gènere”, va acabar el treballador. Les empreses de transports, que ja havien previst el tall, anul·laran els viatges que havien de passar pels punts afectats. En el cas de Catrans, la directora Noelia Ovelleiro va anunciar que una entrega que tenien prevista a Tolosa s’ha hagut d’anul·lar, mentre que en tenen programada una altra a primera hora del matí per anticipar-se als piquets. Una altra empresa, Intertrans, va reportar una situació similar, i cancel·larà els transports previstos amb França, que s’hauran d’ajornar a dilluns.

Andbus va advertir de les dificultats per desplaçar-se cap a França els dies 26, 27 i 28 de gener. L’empresa va informar els clients a través de la seva pàgina web que la possibilitat de talls de circulació a la frontera amb Andorra i França per les manifestacions dels agricultors gals. Tanmateix, l’empresa preveu mantenir el servei amb Tolosa amb normalitat assumint que els autobusos s’hauran d’esperar als bloquejos de carretera. L’alerta es dona als viatgers perquè ho tinguin en compte abans de comprar el bitllet de bus. La companyia també està avisant els clients amb bitllet comprat davant de la possibilitat que hi hagi retards importants per arribar a Tolosa i puguin buscar alguna alternativa.

HOTELS SENSE CANCEL·LACIONS AL PAS

Els hotels i apartaments del Pas de la Casa consultats per aquest mitjà de comunicació van explicar ahir a la tarda que de moment no s’han produït cancel·lacions. De fet, la majoria dels establiments van comentar que presenten una ocupació a tocar del 100% i que molts dels clients amb reserva per al cap de setmana provenen de França. Així ho van manifestar l’Hotel Kandahar, l’Hotel Màgic Pass, el Daguisa Font d’Argent Pas de la Casa, l’Hotel Cristina i el Pic Maià Mountain Hotel.

tracking