Protesta a França

Campament reivindicatiu

Cadires, menjar i tot el necessari per passar el cap de setmana és el que van preparar els agricultors a La Croisade, quan van convertir el tall de carretera en una base d’operacions provisional.

Dos manifestants preparant-se el dinar.Fernando Galindo

Publicat per
Àlex RipollRoger Saladrigues

Creat:

Actualitzat:

El punt d'intersecció de l'RN-22 i l'RN-320 va quedar tallat al trànsit poc després de les 10 del matí d'ahir amb l'arribada de desenes de pagesos, que van bloquejar la circulació amb tractors i remolcs de grans dimensions. L'objectiu era allargar les protestes contra el govern de l'Elisi per reclamar millores en el sector primari. Els agricultors, acompanyats de les seves famílies, van instal·lar un gran campament amb cadires, taules, provisions d'aigua, menjar i tota mena d'estris de cuina per poder continuar la protesta durant el cap de setmana, tal com van comentar en aquest mitjà de comunicació les persones mobilitzades a la cruïlla de La Croisade. Els manifestants van tirar a terra materials diversos i moltes bales de palla, i fins i tot van arribar a encendre una foguera en una part de la calçada. Això ho van aprofitar per cuinar-se el dinar, atès que van coure-hi carn, com ara botifarres, en una gran barbacoa popular enmig de la calçada.

La circulació va quedar totalment tancada en direcció a Andorra, però puntualment per als vehicles que provenien del Principat. Els agricultors permetien cada hora durant uns minuts el pas de vehicles que anaven cap al territori francès, però van mantenir el tall total per accedir a l'RN-22 cap al Pas de la Casa.

A Catalunya també es va viure una situació similar. Les protestes dels agricultors francesos van acabar per tallar ahir l'autopista AP-7 a la Jonquera (Girona) en tots dos sentits de circulació i per a tota mena de vehicles. Segons el Servei Català de Trànsit (SCT), es va permetre durant uns minuts del matí travessar la frontera per l'autopista als turismes, però abans del migdia es va tallar totalment la frontera en tots dos sentits.

Els mossos d'esquadra de trànsit, a causa de la manifestació que talla l'accés a França, van iniciar la feina d'informar els conductors i de desviar de manera obligatòria el trànsit que circula per l'AP-7 en direcció nord per la sortida 3, on al voltant de les 13.00 hores ja s'acumulaven uns quatre quilòmetres de retenció.

A França, els camioners que van intentar circular aquests dies per portar els seus productes a diferents punts d'Europa ban quedar retinguts en punts concrets o fent tornades per carreteres comarcals.

La jornada va continuar al vespre amb les paraules del primer ministre francès, Gabriel Attal, que va anunciar que es mantindran les subvencions al dièsel agrícola. Una mesura que els principals sindicats van considerar insuficient per desfer les manifestacions. “El que s'ha dit aquest vespre no calma la ira, cal anar més enllà”, declaren l'FNSEA i la JA, dos dels sindicats majoritaris de l'agricultura.

Sobre el primer ministre, “ens proposem reunir-nos amb ell demà al matí”, va afegir el responsable de l'FNSEA. “En determinats punts, com el dièsel agrícola, els anuncis van en la bona direcció. Però, en general, no responen a totes les preguntes que ens fem”, va dir Arnaud Rousseau, el representant del sindicat, que va demanar més accions al seu executiu per tal de poder dissoldre les manifestacions. Continuar amb la mobilització és “una decisió difícil, però necessària”, va declarar Rousseau.

Les protestes i manifestacions continuaran avui tant a la frontera andorrana com en altres punts del país gal en una mobilització que ja fa nou dies que està en marxa i que s'espera que en pugui durar uns quants més.

D'altra banda, el bloqueig de la carretera d'accés va viure un incident a primera hora de la tarda que va acabar amb la detenció d'una persona. La policia francesa va haver d'intervenir poc després de les dues del migdia per controlar un jove britànic que va arribar a posar en marxa un dels tractors que tallaven la carretera, a la cruïlla de La Croisade, amb la intenció de retirar-lo de la via i permetre el pas dels vehicles. El propietari del tractor va alertar a la gendarmeria i els agents van arrestar el conductor afectat pel tancament de la calçada que volia alliberar la circulació, segons va poder constatar aquest rotatiu. El jove viatjava d'acompanyant en un vehicle llogat conduït pel seu pare, que marxava del Principat i no sabia que puntualment es desbloquejava la via i els permetien passar per continuar cap a l'Ospitalet.

tracking