PROTESTA A FRANÇA

Els agricultors francesos no afluixen i mantenen el bloqueig del Pas

Els manifestants francesos van considerar insuficient la mesura de l’executiu gal de reduir els impostos sobre el combustible dièsel

Vehicles aturats pel tall dels agricultors a la carretera d'accés al Principat.Fernando Galindo

Publicat per
Àlex RipollRoger Saladrigues

Creat:

Actualitzat:

Les manifestacions dels agricultors a França continuaran durant el cap de setmana i l’accés al Pas de la Casa seguirà tallat. Així ho va explicar un dels manifestants, Christian Tallant, que va considerar insuficient la mesura de mantenir la subvenció sobre el combustible dièsel per a l’ús agrícola que va presentar ahir el primer ministre francès, Gabriel Attal. Tallant va afirmar que no marxaran fins que no s’aconsegueixin les ajudes que els van prometre per combatre la sequera a la Cerdanya francesa, que pugen a 2 milions d’euros i que els agricultors reclamen al seu govern.

L’agricultor va demanar la col·laboració del Principat i va afirmar que “cal que el govern andorrà pressioni i informi París de les molèsties que li està ocasionant el tall de carreteres”, per tal de fer pressió a l’executiu francès i que aquest adopti les mesures que reclamen els manifestants. Tallant va afegir que la solució al problema és “molt fàcil” i que “tan bon punt ens paguin el que demanem, agafarem els tractors i marxarem”.

Els més afectats pels talls són els comerços del Pas de la Casa. Diverses botigues van admetre que el dia d’ahir va ser “tranquil” i va estar marcat per l’absència de turistes i compradors francesos. Des de Maximercat van apuntar que havien notat un trànsit molt inferior al que estaven acostumats els divendres. Una afirmació molt similar va donar l’encarregat de La Cava, que va afegir que “avui, res de res”, referint-se a l’arribada de turistes i al volum de transaccions que van efectuar en el dia d’ahir. L’Hipercamp va anar un pas més enllà i va lamentar que “no farem caixa, els francesos solen venir els caps de setmana quan no es treballa, i pel que sembla ni avui ni demà podran venir”.

Andbus va oferir el seu servei de transport a Tolosa amb normalitat. El primer viatge del dia va sortir a les 8 del matí, evitant així els bloquejos, que van començar pels volts de les 10. L’autobús de la tarda, que va sortir a les 4, sí que es va topar amb les barreres que els agricultors francesos van col·locar prop de les fronteres del Principat, però després d’una estona aturats van poder seguir el trajecte i van arribar a Tolosa pels volts de les 19.45.

Els hotels del Pas de la Casa no van patir els talls de circulació. Només un allotjament turístic dels consultats va mencionar que es va produir una cancel·lació per al cap de setmana. El local que va experimentar l’anul·lació va ser l’Hotel Màgic Pass, tot i que el recepcionista va explicar que hi havia la possibilitat que caigués alguna reserva més durant el vespre.

A molts establiments els va sonar el telèfon al llarg de la tarda. La majoria de les trucades eren consultes que demanaven per possibles alternatives de ruta a causa del bloqueig del trànsit a les carreteres. També van rebre molts avisos sobre el fet que el check-in, és a dir, les entrades, es farien amb certa demora. A l’Hotel Les Truites van detallar que per a aquests dies tenien reserves de viatgers francesos i espanyols i que van ser els gals els primers a arribar. Segons va informar el recepcionista, van passar pel túnel de Pimorent i van acabar entrant al país des d’Espanya. L’Hotel Caribou i l’Sporting també es van mostrar en aquesta línia, detallant que no els van caure reserves a última hora. Sí que van comentar, però, que havien tingut consultes dels clients en què els preguntaven per com estava la situació.

Vehicles aturats a la carretera pel tall dels agricultors a l'RN-320.

tracking