Bloquejos a França

La protesta amenaça de tornar el divendres vinent

Els agricultors romandran instal·lats fins demà a les 17 hores i asseguren reprendre els talls el cap de setmana que ve si no reben abans de dimecres cap resposta "beneficiosa" per part del Govern francès

Els agricultors francesos aquest matíZaida Borrell

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els bloquejos a la carretera que dona accés al Pas es mantenen fins demà a les 17 hores i els agricultors amenacen de tornar a reprendre'ls el divendres vinent "si no hem rebut cap resposta beneficiosa per part del Govern francès". Així ho han manifestat els mobilitzadors que han tallatl'encreuament de l'RN-22 amb l'RN-320, on han desplegat un campament amb mobiliari i provisions de menjar i aigua.Els agricultors s'han reunit aquesta tarda amb el subprefecte de Prades, Didier Carponcin, per dialogar sobre els reclams, en què s'ha fixataquest dimecres com a data límit per rebre una resposta. S'espera que Carponcin traslladi les intencions del col·lectiu a la prefectura de Perpinyà i, aquest, al president de la República francesa, Emmanuel Macron.

El sector es manté a l'espera d'una reacció que fins ara ha considerat "poc ajustada" o "insuficient" i, davant de la insatisfacció de les mesures avançades pel primer ministre de França, Gabriel Attal, els manifestants podrien tornar a bloquejar la carretera que dona accés al Pas el cap de setmana que ve. "No abaixem la guàrdia, estem disposats a tornar si veiem que els resultats no ens beneficien", ha expressat Christian al Diari, un dels francesos instal·lats al campament. La protesta insisteix amb la col·laboració del Principat per traslladar el malestar a París i "fer pressió i informar de les molèsties que li està ocasionant el tall de carreteres”. Fins ara, no han mantingut cap diàleg.

La reivindicació és obtenir de manera "urgent" una indemnització per les pèrdues econòmiques que s'han originat per la sequera a la Cerdanya francesa en el darrer any, en què calculen que ascendeix als dos milions d'euros. Els manifestants argumenten que "les assegurances i el Govern no es fan càrrec de les pèrdues" i defensen que "fa dos mesos que estem esperant les ajudes".

La primera nit al campament ha viscut una incidència de matinada en constatar danys materials en un dels tractors aturats quan els vidres d'aquest han quedat trencats per cops de rocs i pedres. Tot i això, la jornada d'avui s'està duent de manera "tranquil·la" amb una menor afluència de vehicles que ahir, segons confirma Christian. Es manté la impossibilitat d'accedir al Principat, però els cotxes provinents d'Andorra sí poden accedir al país veí amb l'obertura dels talls cada 20 minuts. Mobilitat recomana buscar rutes alternatives, com ara, el coll de Puymorens, per als vehicles que facin el trajecte transfronterer.

Vehicles aturats provinents d'Andorra

Els agricultors francesos aquest matí

tracking