OBITUARI

Mor a l'edat de 93 anys el pintor Francesc Galobardes

Reconegut pel domini del paisatge i de la neu, l’artista ha dut les muntanyes d’Andorra a totes les exposicions en què ha participat

Galobardes en una foto d'arxiu.arxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pintor català establert a Escaldes-Engordany des del 1960 Francesc Galobardes Carbonell va morir ahir a l’edat de 93 anys. La pintura de Galobardes és reconeguda pel domini dels paisatges i de la neu, i ha portat les muntanyes d’Andorra a totes les exposicions en les quals ha participat des de fa més de 60 anys. Algunes de les seves obres es poden contemplar a l’Espai Galobardes, que es va obrir el desembre de 2021 a Canillo.

El pintor va néixer a Riudaura el 25 de desembre de 1930 i als 9 anys va anar a estudiar a Ribes de Fresser, on va entrar en contacte amb el món del dibuix i la pintura. De jove va començar a treballar com a mecànic mentre estudiava a l’Escola de Belles Arts d’Olot. La seva mare mor el 1947 i ell es posa a treballar en un taller d’art religiós d’Olot, mentre continua estudiant a l’Escola d’Arts i Oficis. El 1957 es va casar amb la Carme Demiquels Guix, amb qui va tenir dos fills.

El 1961 s’estableix amb la seva família a Andorra, on comença a treballar com a empleat de Banca a Crèdit Andorrà, però continua pintant. El 1963 faria la primera exposició individual, a La Caixa de Pensions d’Andorra la Vella. El 1967, junt amb altres artistes andorrans, va fundar el Cercle de les Arts i de les Lletres. El 1971 deixa la feina al banc per dedicar-se exclusivament a la pintura. El 1975 va entrar a formar part de la millor selecció d’artistes catalans que configuren els paisatges catalans de Bernardino de Pancorba i el 1978 va quedar catalogat al Diccionari Ràfols.

Ha exposat a Barcelona, Madrid, Andorra, Nottingham, París i Brussel·les, entre altres ciutats. La seva obra va ser promoguda pel galerista Higini Garcia i és conegut com el pintor de la neu, per la quantitat de quadres paisatgístics. La Poste Française va editar dos segells amb quadres seus. El 2013 el Museu Reig li va dedicar una exposició monogràfica. Galobardes va ser professor de pintura de qui fou copríncep d’Andorra, Joan Martí.

El desembre de 2021 es va obrir l’Espai Galobardes a Canillo. Es tracta d’un espai expositiu de 300 metres quadrats ubicat a la planta baixa del telecabina, amb mig centenar de paisatges del pintor escaldenc.

La missa funeral se celebrarà demà a les 11.00 h a l’església de Sant Pere Màrtir d’Escaldes.

tracking