TRANSPORT SANITARI

La concessionària pacta amb el SAAS suprimir l'ambulància a la Massana

El vehicle només ha d'estar a la base durant el cap de setmana

Ambulàncies de la concessionària estacionades.Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Andorrana de Transport Sanitari ha pactat amb el SAAS la supressió de la base de la Massana entre setmana, segons ha confirmat l'empresa. Fonts de la UTE que gestiona el servei han assenyalat que el plec de bases faculta al SAAS a fer modificacions de les estipulacions en funció de les necessitats del servei i que aquest ha estat el cas en relació a l'obligatorietat de tenir una base fixa diària a la parròquia durant la temporada d'hivern. Han indicat que està motivat perquè no hi ha serveis entre setmana per justificar que hi hagi d'haver una ambulància fixa però també han admès les dificultats per cobrir la base per la problemàtica de falta de personal. En tot cas, han deixat clar que no hi ha cap incompliment del plec de bases.

Falta de personal

El plec de bases del servei de transport sanitari estableix que la concessionària ha de tenir durant la temporada d’hivern dues bases extra, a Ransol i a la Massana. Però fonts sindicals han denunciat que l’empresa, Andorrana de Transport Sanitari, està incomplint amb aquesta obligació perquè a la Massana únicament tenen ambulància els caps de setmana. Apunten que la causa és la falta de personal i els greuges que això està comportant. I és que els serveis de dilluns a divendres o bé els han d’assumir ambulàncies i equips emplaçats a l’hospital o bé els han de fer els bombers. Si es tracta del primer cas implica, per exemple, haver d’alterar el calendari de transports programats.

Les fonts apunten que les condicions laborals “no són bones” i que això ha provocat que marxessin treballadors amb experiència, que s’estan suplint amb contractacions de professionals més joves originaris de Catalunya i amb poc bagatge, que també acaben abandonant. De fet, asseguren que l’empresa encara deu diners a la plantilla d’hores efectuades durant l’any passat. I contestant a una afirmació de la ministra de Salut, asseguren que les condicions “estan molt lluny” de les dels treballadors del SAAS.

L’estatus dels treballadors ha de millorar amb el conveni col·lectiu que entrarà en vigor a l’abril. Però hi ha seriosos dubtes que l’empresa pugui fer front a les obligacions econòmiques que se’n deriven, i que això provocarà un nou concurs. La concessionària confiava en una injecció econòmica del SAAS, que no es pot produir perquè els informes jurídics no l’avalen. El pressupost del SAAS per a aquest exercici sí que estableix una partida d’uns 93.000 euros que, segons les fonts, estarien destinats a la concessionària. Però expressen dubtes sobre que sigui legal entregar diners de manera directa.

tracking